534 x bekeken 2 reacties

Griep bij varkens

Marleen van Sleuwen
Er gaat weer een ziektegolf door de varkenshouderij. Antibiotica is snel gegrepen.

Continu hebben we het over verminderen van het antibioticumgebruik, omdat antibiotica de nodige risico’s met zich meebrengen. Dat is allemaal makkelijk praten. Maar nu loop ik in de praktijk toch weer tegen een enorm probleem aan.

Griep? PRRS? Ik weet niet wat het is, maar op onverklaarbare wijze is het ineens weer goed mis bij de varkens. Misschien zijn het de temperatuurswisselingen. Om me heen hoor ik varkenshouders waar een aantal zeugen begint te verwerpen, praten over varkens die koorts hebben en behoorlijk zware vleesvarkens die het loodje leggen. De ernst varieert nogal. Waarschijnlijk is het over een paar weken wel weer over, maar als de varkens ziek zijn moet je toch wat?

En wat doe je dan? Toch maar weer wat medicijnen erbij. De dierenarts bellen. Er is al wat loos, dus een vaccinatie helpt op dit moment niet. Je kunt nog wat aspirine verstrekken. En dan? Antibioticum is zo gemakkelijk gepakt.

In theorie weten we allemaal best hoe we het antibioticumgebruik kunnen verminderen of er verantwoorder mee kunnen omgaan. Maar hoe komen we uit deze vicieuze cirkel? De eerste stap zetten en doordouwen om die theorie nu eens echt in praktijk te brengen. Dat moet gebeuren. En dan nog is het moeilijk. Want een varken is en blijft een dier. 0 procent ziekterisico bestaat niet.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Reactie 2

    Ik denk dat we terug moeten naar de basis. Een varken fokken wat zich kan handhaven in onze omstandigheden. Dus niet doorgaan met het fokken van steeds zwakkere kasplantjes op SPF bedrijven. Maar robuustere dieren met voldoende natuurlijke afweer misschien dan met een wat lagere produktie. Maar wel met meer rendement arbeidsplezier en minder gevaar voor de volksgezondheid.

  • no-profile-image

    Gino totté

    Door een goede voeding, extra supplementen, gebruik van NGP's en pre- en probiotica en daarbij gedegen onderzoek en een goed advies kun je al heer ver komen met een duidelijk lager medicijngebruik en minder kans op resistente bacteriën. Dit hoeft zeker niet ten koste te gaan van productie en rendement (zie voor meer info www.panagro.be)

Of registreer je om te kunnen reageren.