549 x bekeken 12 reacties

MRSA, pure discriminatie!

Marleen van Sleuwen
Het is van de zotte dat er verschil gemaakt wordt tussen mensen met varkens en die met honden, katten of kippen. Of tussen verpleegsters van het platteland of uit de stad.

MRSA. Het is tijd voor een breder onderzoek dan alleen bij varkens. Want de varkenshouder zit voor de zoveelste keer in het verdomhoekje. Er zijn aanwijzingen genoeg dat MRSA ook bij andere dieren in ons land voorkomt. Een Winterswijks ziekenhuis wil zelfs alle patiënten gaan onderzoeken. Veel breder dan naar MRSA bij varkens keken onderzoekers nog niet vanwege geldgebrek.

Deuk in imago

In ieder geval krijgt de varkenshouderij weer een enorme deuk in haar imago. Ik word er regelmatig over aangesproken. Een vriendin van me, die niet uit de sector komt, werkt in het ziekenhuis. Ze vroeg laatst: ”Wat is dat toch met die varkenshouders? Er is er om de haverklap weer een met MRSA. We moeten telkens weer extra hygiënemaatregelen nemen.”

Ook een collega-redacteur, René Stevens, had laatst een probleem. Hij moest onder het mes, maar op de eigenlijke operatiedag kon hij weer rechtsomkeer maken, omdat hij eerst getest moest worden op MRSA. De operatie is nu uitgesteld. En zelfs mijn zus, die verpleegster is, zit in dubio of ze patiënten in gevaar brengt door een bezoekje aan onze ouders die ook varkens hebben.

Verpleegsters uit de varkenssector

Maar hoeveel vrouwen van varkenshouders werken er wel niet in ziekenhuizen? Strikt genomen vormen die een groter gevaar voor patiënten dan een patiënt zelf die varkenshouder is. Verplegers hebben contact met veel patiënten. De bacterie is vooral door onderling contact overdraagbaar. Begrijpelijk dat ziekenhuizen niet weten wat ze hiermee aan moeten. Ze kunnen hun personeel niet zomaar op straat zetten, al komt een verpleegster met kans op de ziekenhuis-MRSA er niet in. Eigenlijk is het van de zotte dat er zo’n onderscheid gemaakt wordt tussen groepen. Pure discriminatie.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elly Michiels-Fleuren

  Het is inderdaad van de zotte hoe weer eens met de boeren wordt omgegaan, nu met de MRSA bacterie, al helemaal als je weet dat de besmettingen die tot nu toe voorkwamen in diverse ziekenhuizen niet terug te voeren zijn op een eventuele boer die in het ziekenhuis is behandeld. Het ergste vind ik nog wel dat er alleen maar naar de boer gekeken wordt want als men dan zo strikt wil zijn in controles dan moet men iedereen in de sector pakken die kontakt met de dieren heeft, de werknemers, de dierenartsen, de bedrijfsadviseurs, de voerleveranciers, de monteurs die op bedrijven werken en zo zijn er nog veel meer personen op te noemen. Waar zijn we dan toch mee bezig. Ik weet dat MRSA voorkomen moet worden maar richt je dan niet op die paar boeren die af en toe een ziekenhuis bezoeken maar al die anderen die waarschijnlijk veel vaker daar komen !!!

 • no-profile-image

  Wilma Beuzel

  En het hele rare van dat alles is, dat als ja als positief getest MRSA-patient voor behandeling naar een polikliniek moet, ben je als allerlaatste patient van de dag aan de beurt, omdat daarna schoongemaakt moet worden en de dokter komt in groen schort, mondkapje, muts op binnen, je kunt hem amper herkennen. Daarna wordt die kleding gelijk in een vuilniszak verpakt. Na de behandeling kan ik zo mijn jas aandoen en op bezoek gaan bij de ziekste patient in het ziekenhuis. Er is mij gezegd dat ik nergens rekening hoef te houden. Ik ben namelijk ook positief getest.

 • no-profile-image

  N Boeijen

  Ik was in het ziekenhuis om 13.30u met een gebroken enkel ,wachten,eerst MRSA-test,wachten, rontgen foto,wachten in een apart kamertje,wachten, toen kwam er een grijze kop door de deur en vertelde in de deuropening :Hak gebroken 1 wk spalken en dan 5 wk loopgips, over 6 wk eerst gipskamer, dan rontgen en dan bij mij komen. De mannen van de gipskamer kwamen ook in dat hokje, met een stofkapje, plastic-handschoenen en schort. Om 18.00u kon ik het ziekenhuis verlaten. De MRSA test is goed, dus wordt ik de volgende weer als mens behandeld

 • no-profile-image

  Mieke Smets

  ik denk dat men te vroeg conclusies trekt! Hoe vaak gebeurt het niet dat indien iemand in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen MRSA getest moet worden voordat hij of zij in een Nederlands ziiekehuis, behandelt, c.q. geopereert wordt? m.i. is het probleem wereld wijd. en beperkt het zich niet alleen tot kippen-varkens-koeienhouders.

 • no-profile-image

  een analist

  Ook ik vind het allemaal heel erg krom als analist, (en ook thuis meewerkend in ons varkensbedrij)f kom ik in het ziekenhuis in contact met allerlei patienten, in doorkruis vaak een heel ziekenhuis. Dat wordt in het ziekenhuis waar ik werk niet als een probleem gezien, qua MRSA. Maar wordt ik nu opgenomen dan word ik in quarantaine gelegd en mogen mijn collega's pas bij me op bezoek komen nadat ze zich omgekleed hebben met een mondkapje voor.

 • no-profile-image

  Francien Verheijen - van heugten

  14 febr. j.l. werd ik met spoed opgenomen in het Weerter ziekenhuis. Ik zat n.l. 2 dagen met een hele dikke voet, mogelijk een bacterie of wondroos? Met peneciline en flinke pijnstillers 2 dagen met m'n voet hoog gezeten. Uiteindelijk werden er afspraken gemaakt; foto's maken, bloedprikken, de orthopead verwachtte me. Hij zei; "goedemiddag meneer en mevrouw, ik geef u geen hand" Nadat de foto's bekeken waren bleek m'n voet gebroken te zijn, ik zit voorlopig 9 weken in het gips. Dus niets MRSA, bij het weeggaan (ik hoefde dus niet opgenomen te worden) kregen we wel een had. Ik zei: "dokter vergist u zich niet". Nee, zei hij maar we moeten nu eenmaal een protocol volgen........ Ik voelde me even besmet.....

 • no-profile-image

  Marcel Nabuurs

  Ik ben laatst in het ziekenhuis opgenomen.MRSA positief. De hygienesluis op ons varkensbedrijf werkt beter dan die in het ziekenhuis. Het was gewoon 'n lachertje hoe daar met de voorschriften werd omgegaan.

 • no-profile-image

  herbert hargeerds

  Pure discriminatie, varkenshouders\varkenshou-derij word steeds weer in een verdomhoekje geplaatst. Een geluk dat volgens de laatste onderzoeken deze bacterie ook bij paarden\paardenhouders word aangetroffen

 • no-profile-image

  louis aerts

  wees recht door zee ziekenhuizen. 1 op de 3 heeft MRSA bijzich. 1 op de 1000 is drager van MRSA waarvan 30% besmet is met Mls 398 waarvan 17% sterft ten gevolge hiervan. MRSA maarkt geen onderscheid tussen ziekenhuis personeel en agrarische ondernemers. stel dat 50% van de varkens houders MRSA bij zich draagt, Dan zou dit ook het geval bij de Rundvee houders, en Paardenhouders, en schapen houders zo kunnen zijn. Mischien nog wel hoger, maar dat weten we nog niet, dus onderzoek is nodig. (Hoe zit het met de hond en cavia!!!!!!!!) Ziekenhuizen willen onderscheid maken accoord. Test kost 2 UUR. alle personeel om de X tijd testen. is iemand drager naar huis. als het ziekenhuis dit doet mag hij van mij ook andere dragers weren. doet het ziekenhuis niets tegen eigen personeel, die evt. mij kunnen besmetten, dan mag het geen ondrescheid maken. Info 06-21647227

 • no-profile-image

  pieter

  het risico op ziekenhuis-mrsa is in west-nederland, door het aantal mensen van buiten nederland, groter dan onder varkenshouders. Ook in alle ons omringende landen is het aantal mrsa besmettingen vele malen groter. Elk risico moet zo klein mogelijk gehouden worden, maar het mrsa risico onder varkenshouders en hun vrouwen is zelfs kleiner dan in andere groepen/gebieden, dus pure discriminatie.

 • no-profile-image

  jaap frerichs

  Als een groep zich onderscheidt van anderen, is het niet verwonderlijk dat men die groep onderscheidt. Een waarheid als een ... koe. Eén keer kuggen in de varkensstal en de tankwagen antibiotica rijdt weer naar binnen. Daarin onderscheidt een groep zich. Of de vrouw nou verpleegster is of vuurtorenwachter, het onderscheidt zit um in het varkenshouden en nergens anders in. Logisch toch? PS. mag ik ook even provoceren?

 • no-profile-image

  Johan Vullings

  Er is gewoon nog te weinig bekend over mrsa, maar ik ben er van overtuigd dat het in de veehoudererij eerder uit te bannen is als in de gewone burger wereld. Zodra er een plan van aanpak komt dat goed onderboud is. Dan gaat dat echt wel lukken. Verder word steeds duidelijker dat de varkens mrsa moeilijk, of niet, overdraagbaar is van mens op mens. Dit komt omdat het om een andere mrsa stam gaat. Verder is het langzaam aan duidelijk aan het worden dat de mrsa bacterie niet kan overleven op een koperen oppervlak, bijvoorbeeld koperen deurklinken, koperen waterleiding.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.