295 x bekeken 3 reacties

Her-reorganisatie of herrie-organisatie?

De reorganisatie bij Vion gaat onverdroten voort. Het zal niet ten goede komen aan het prijsverschil in varkens tussen Nedeland en Duitsland.

Het is een roerig jaar bij Vion West, zoals de Nederlandse tak van het grote slachterij- en vleesconcern tegenwoordig door het leven gaat. En het begon zo leuk in het voorjaar. Directeur Hans Roelofs presenteerde na een tijd vol interne reorganisatie een nieuw prijsbeleid. Dat wil zeggen: meer helderheid in de uitbetalingssystematiek. De nieuwe Vion-bordesprijs zou gaan zorgen voor meer gelijke betaling van de diverse leveranciers. De grote jongens onder de leveranciers zouden kort gezegd net zoveel of weinig gaan ontvangen voor hun varkens als de kleinere, uiteraard met inachtneming van kwaliteiten en koppelgroottes.

Allemaal hetzelfde

Dat is ronduit goed gelukt, blijkt uit harde cijfers van De Groene Belangenbehartiger, die doorlopend prijsonderzoek verricht voor de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Directeur Mark Logtenberg heeft me dat vorige week zelf laten zien.

Er is ook iets duidelijk minder uit de verf gekomen: een prijsniveau dat het hoofd kan bieden aan de Duitse concurrentie. De Nederlandse boeren krijgen allemaal evenveel, maar je zou ook kunnen zeggen ‘even weinig’. Welke prijsvergelijking je er ook op loslaat, het verschil is dit jaar toegenomen. Dit financiële spankracht van Vion groeide dankzij efficiencyverbetering, maar de hand bleef ferm op de knip.

Letten op de Denen

Het heeft er dus alle schijn van dat de doorlopende reorganisatie van Vion in Duitsland - waar op alle fronten gekocht, afgestoten en gesleuteld werd - zijn weerslag heeft gehad op het wingewest in Nederland. Nu bij Vion West, voorheen Dumeco/HMG, voorheen Dumeco, voorheen Sturko, wéér de big boss het veld moet ruimen/de brui eraan geeft (doorhalen wat niet van toepassing is), gaat de grote Uwe Tillmann, Chief Operational Officer van de divisie Fresh Meat, zich er zelf mee bemoeien.

Ik heb er een hard hoofd in dat er nu wel reactie komt op de klachten over het hier relatief te lage prijsniveau. Tillmann ziet immers tussen Nederland en Duitsland geen directe relatie. Eerder met Denemarken, dat dezelfde exportmarkten voor varkensvlees bedient. Tillmann zei het in april 2005 zo: ,,In elk van onze bedrijven zullen we dus altijd marktconforme prijzen betalen. Eén Vion-prijs is uitgesloten. Dan zijn de afzonderlijke bedrijven niet meer flexibel.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  G.B.S.

  Helaas is nu alweer de derde particulier ingestelde directeur verdwenen binnen Vion/Dumeco in een zeer korte periode. Het lijkt er op dat mensen die met het bedrijf en zelf vooruit willen, moeilijk kunnen functioneren binnen deze organisatie. Het ergste is dat na de overname van de HMG werd gesteld dat de varkens eigenlijk van beperkt belang waren, maar dat de toenmalige directie en de personen direct betrokken bij inkoop van essentieel belang waren. Echter ze zijn inmiddels bijna allen vertrokken, om hun bekende redenen. Is het de volgende stap dat ook bijvoorbeeld de tussenpersonen, die voor zichzelf, maar zeker ook voor de varkenshouder strijden, buiten spel worden gezet door te melden dat ze een overtollige kostenpost zijn. Want het is vaak zo dat bij reorganisaties diegenen die met het hoofd boven het maaiveld uitkomen de messen wel vaak heel dichtbij zien komen. Dus van binnenuit zullen er niet veel zijn die hun echte en zeker belangrijke mening ook voor de Vion durven te geven. Want de meesten onder ons/hen zijn niet financieel onafhankelijk. Hopelijk komt het goed.

 • no-profile-image

  wouter

  Tja en als je het goed bekijkt heeft Tillmann nog gelijk ook. Denemarken is net als Nederland een exporterend land en de grootste concurrent van Nederland. Duitsland is een importerend land en dan kun je gewoon meer betalen. Maar daarom lever ik ook levend naar Duitsland en niet naar Vion in NL. Ik vind het zelf toch altijd wel net zo prettig de hoogste prijs te vangen.

 • no-profile-image

  Ludo M.R. Dobbels

  Hoelang nog? Hoelang nog blijven Nederlandse varkenshouders in het ongewisse? Als men weet dat Vion in Belgie wekelijks duizenden varkens bijkoopt aan een prijs met toeslagen van 10 eurocent boven op de basisprijs Danis.Ik kan best begrijpen dat ze hun slachthaken vol willen krijgen, maar dan niet ten koste van de Nederlandse varkenshouder. Doordat ze in Nederland hun varkens zo goedkoop kunnen kopen, kunnen ze marktaandeel nemen ten koste van alles. Ik dacht dat Vion eigendom was van de boeren; maar waar is het bewustzijn van de boer-aandeelhouder gebleven? Of is zijn macht verwaterd en is Vion een instituut op zich geworden? Goedkoop aankopen is niet moeilijk; duur verkopen daarentegen is andere koek. Wie drijft er de verkopers vooruit? En hoelang blijven de leveranciers dit dulden? Groot zijn is geen kunst; duurder vermarkten wel; en niet aan dumpprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.