162 x bekeken

Dringen op varkensmarkt in herfst

De hittegolf heeft een zwaar stempel gedrukt op de varkensmarkt. We gaan dat ook merken in november, als de huidige record-biggenexport effect krijgt op het varkensaanbod.

Na vakantie duurt het altijd even voor je marktgevoel er weer is. Zo ook nu, maar ik kan de tanden er wel in zetten zeg. Ik had mijn kont nog niet gekeerd of het Nederlandse prijsniveau van de varkens begon achter te lopen bij de Duitse noteringen. Het was overigens nog een relatief werkbaar niveau, maar biggen gingen bij wijze van spreken van de hand voor de prijs ‘vier halen, drie betalen’.

Verstoring op termijn

De hittegolf deed en doet van zich spreken. Weinig varkens en dus ook weinig plaats voor biggen stuwden de biggenuitvoer op tot ongekende hoogte, al helemaal in aanmerking genomen dat de biggenhandel in de zomerperiode normaal tam is. Ik heb al eerder aangegeven dat dit jaar de biggenuitvoer noodzakelijker wordt dan ooit, maar dit zal toch ook het gevolg zijn van te weinig vrijgekomen ruimte. Dat kan nog leuk worden in november, want dan gaan we het ongetwijfeld merken in het Nederlandse vleesvarkensaanbod.

Interessant congres

Begin september weer de jaarlijkse Schweinehandelstag in het Duitse Burg Warberg, een interessant congres. Voor marktanalytici gefundenes Fresse, met dit keer ook aandacht voor dierziekten en de risico’s die ze opleveren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.