240 x bekeken

Polen - Rusland: verlenging of strafschoppen?

Polen zit in de maag met exportstop naar Rusland. De EU gaat helpen, min of meer afgedwongen.

Met spanning kijk ik uit naar het moment dat Russische en Oekraïense autoriteiten het sein aan de grenzen weer op groen zetten voor Pools varkensvlees. Varkensboeren Jacek, Pjotr en hoe ze ook allemaal mogen heten zuchten al lange tijd onder Europees gezien het laagste varkensprijsniveau. Dat is 45 cent onder dat van hun Spaanse collega’s en zelfs ruim 20 cent minder dan hun toch ook morrende buren in Tsjechië krijgen. Kijk maar eens naar de prijsvergelijking van de Duitse boerenbond ISN, of gewoon op de site van de EU.
Het lijkt wel op treiteren, maak ik op uit commentaar van de assistent Landbouwraad in Warschau. En hoe hoog de spanning in Polen oploopt (het gaat echt niet alleen om varkensvlees namelijk) blijkt uit het feit dat de hoogste veterinaire ambtenaar in Polen die officieel maar helaas voor zijn beurt afkondigde dat Oekraïne weer Pools vlees toeliet de laan uitvloog.
Voorlopig plukt vooral de Deense varkensboer er de vruchten van. De Deense slachterij doet goede zaken in Rusland en de opbrengst verbetert. Enig lichtpuntje voor de Polen: de EU gaat de Poolse zaak bepleiten bij de Russen, overigens pas nadat uit Polen de dreiging kwam om EU-transport naar Rusland enigszins te gaan hinderen…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.