262 x bekeken 1 reactie

Eigen pork eerst

De Britse varkenssector boekt een succes in de levensmiddelenhandel, nu Co-op alleen nog varkensvlees wil verkopen dat is geproduceerd volgens Britse standaardeisen. Het duurte-imago blijft.

Hand in hand met de Britse varkensboeren strijden dierenrechtenactivisten in Engeland voor het welzijn van varkens. De belangen van de boeren liggen natuurlijk vooral in het rechttrekken van de in hun ogen oneerlijke concurrentie. Die komt vooral van geïmporteerd varkensvlees van het Europese vasteland, waar minder strenge regels gelden voor de huisvesting van de varkens. De in het leven geroepen British Pig Industry Support Group zet levensmiddelenbedrijven onder druk om streng te letten op de herkomst van hun varkensvlees en dat zonodig af te dwingen met stickeracties die de consument hierop wijzen.
Ze hebben nu een aardig succes geboekt. Levensmiddelenketen Co-op gaat zijn Franse B-merk varkensvlees ‘Waterside Farm’ dumpen en wil overgaan op uitsluitend vlees dat is geproduceerd volgens de Britse standaard. Co-op gaat hiervoor ook audits uitvoeren bij leveranciers.
Dat past overigens óók en vooral bij Co-op’s streven om meer de bovenkant van de markt te gaan bedienen. Varkensvlees van eigen bodem houdt zo zijn image van ‘het best verkrijgbare maar wel veel duurder’ bij de Britse consument.
Of het erg veel uithaalt in de strijd om de opbrengsten in de varkenshouderij op te krikken waag ik te betwijfelen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Robert Bodde

    Beste Jack, Zoals je weet rijd ik nu door Schotland, zie ook www.bloggers.nl/highlands2006. Wat me daarbij opvalt is dat in de vele dorpen (beter gezegd gehuchten) altijd maar één supermarkt is met een zeer beperkt assortiment. En het is altijd een Coop of Spar. De Asda's en Tesco's zie je alleen in plaatsen met meer dan 25.000 inwoners, en die zijn daar dun gezaaid. Een lichte prijsverhoging van de bacon, sausages en pork chops is voor de Coops dus geen enkel probleem:: de klanten hebben vaak binnen 10 mijl geen alternatief. Die moeten al blij zijn dát er een winkel is. Coop kan dus makkelijk ertoe overgaan ander vlees in het koelschap te leggen. Groeten, Robert 'MacBlackberry' Bodde

Of registreer je om te kunnen reageren.