187 x bekeken

Big Business

Investeringen en efficiencyverbetering in de vermeerdering werpen dit jaar hun vruchten af. Er komen meer biggen.

Deze week heb ik me weer eens extra geconcentreerd op de biggen. En als je maar diep genoeg graaft in de statistieken, combineert en doorredeneert kom je erachter dat de harde getallen niet alleenzaligmakend zijn.
In afwachting van de resultaten van de meitelling alvast een overweging. We hebben nu al anderhalf tot twee jaar te maken met varkensprijzen waarbij ook iets verdiend wordt. Dat gaat ongetwijfeld ook effect hebben op het aanbod. De varkenshouder heeft meer armslag gekregen voor investering en herziening van zijn werkwijze. In de vermeerdering treedt schaalvergroting op en productieverbetering. Dit gevoegd bij ruimere en tijdiger vervanging van de zeugen sinds najaar 2004 zet nu ook zoden aan de dijk. Het wordt nog een druk biggenjaar, óók als er minder zeugen lijken te zijn ten opzichte van voorjaar 2005.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.