Commentaar

311 x bekeken

Zeugenhouder de klos

De varkenshouders met te ruimen dieren in het toezichtsgebied rond Marbeck worden door de EU schadeloosgesteld. De taxatie van de varkens gebeurt net voor het ruimen door een team van drie man: een dierenarts en twee varkenshouders.

Voor de te ruimen varkens wordt de marktprijs betaald op basis van het tijdstip van instellen van het ‘Sperrgebiet’. Die ligt voor de vleesvarkens rond de €1,40 per kilo geslacht-gewicht (€1,15 per kilo levend). Doordat de bedrijven al acht weken geblokkeerd zijn, brengen de varkens gemiddeld ongeveer €150 op. Volgens Heinrich Emming en Ludger Schulze Beiering, de boerenvoormannen in de Kreis Borken, is die vergoeding kostendekkend. Private verzekeringen vullen dat nog aan.

Voor de zeugen geldt een heel ander verhaal. Uitbetaald wordt 130 procent van de slachtzeugenprijs. Dat is per zeug gemiddeld €275. Daar komen de biggen bij de zeug nog overeen, zodat er in totaal zo’n €400 per zeug betaald wordt. Dat is bij lange na niet voldoende om de fokwaarde te dekken. Ter vergelijking: in Nederland is in 1997 uiteindelijk rond de €700 per vermeerderingszeug betaald, €850 per basiszeug. Geen wonder dus, dat de 30 verrmeerderaars rond Marbeck steigeren over het preventief ruimen van de zeugen en dat 60 mesters zich niet roeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.