Commentaar

185 x bekeken

Virus nog niet in toom

Het bedrijf in Raesfeld waar begin april varkenspest uitbrak, betrok biggen van het ruim 600 zeugen tellende zeugenbedrijf in Marbeck waar afgelopen vrijdag de ziekte is vastgesteld. De laatste biggen zijn geleverd begin januari, dus een kleine 3 maanden voor de ziekte-uitbraak in Raesfeld.

Het bedrijf gold dan ook niet als contactbedrijf, want daarvoor ligt de grens op 4 tot 6 weken. Duidelijk is wel dat het zeugenbedrijf door de mester besmet is. Hoe, dat is nog onduidelijk. En wat de virologen wel weten mogen ze niet vertellen vanwege privacy-wetgeving.

Schrikwekkend is dat op het zeugenbedrijf begin april, net als op alle andere varkensbedrijven in de 10-kilometerzone, bloed is getapt. De ruim 100 monsters bleken negatief op antistoffen en virus. De zeugen en biggen die tussen begin april en begin mei uitvielen, zijn alle getest op het virus: ook negatief. Ziekteverschijnselen zijn niet gezien. Begin mei werden echter bij het afsluitende bloedonderzoek zowel virus als antistoffen gevonden.

Duidelijk is dat de virologen de zaak nog niet onder controle hebben. Kreisveterinair Albert Groeneveld liet zich dan ook vanmorgen tijdens een persconferentie ontvallen dat hij er vraagtekens bij zet of het leegruimen van de 3 kilometer rond het bedrijf in Marbeck de ziekte voledig indamt. Hij houdt zijn hart vast eind mei, begin juni. Want de ziekte slaat, net als in 1997 in Nederland, met tussenpozen van 3 tot 4 weken toe. Hij hoopt op een positieve werking van hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid. Die signalen gaven GD’ers in het begin van de Nederlandse epidemie ook af. Het virus bleek er ongevoelig voor.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.