Commentaar

261 x bekeken

Ruimen met vertraging

De 4.200 varkens op de twee bedrijven in Marbeck waren al bijna allemaal geruimd toen vrijdagavond de definitieve uitslag varkenspest binnenkwam. Wat dat betreft zijn de Duitse Kreisveterinairen (districtsdierenartsen) mannetjesputters met een flink mandaat en dito ego.

Dat merkte ik in 1997 al in de Kreis Kleve, net over de grens bij Nijmegen. Destijds schermde LNV alles wat met de pestbestrijding te maken had af van de pers. Hoe anders was het toen in Duitsland. De Kreisveterinair daar, Rainer von der Ohe, legde me de Duitse pestbestrijding uit. Hij had destijds tot €500.000 carte blanche. “Bij elke zware verdenking kan ik dus overgaan tot ruimen.’’ Hij had ook lijntjes met het Duitse leger. “Als hier een vervoersverbod ingaat, heb ik 200 militairen op de belangrijkste wegen staan en een helicoper in de lucht om ervoor te zorgen dát het varkenstransport stilligt.’’ Hoe anders was dan in Boekel destijds.

Ondanks het ruime mandaat dat de Kreisveterinairen hebben, staan de ruimploegen nog steeds werkloos in Marbeck te kijken. Het mandaat van de districtsveterinair is namelijk niet voldoende om de ruim 50.000 varkens op te kopen. De deelstaat Noordrijn Westfalen wil geen betalingsrisico lopen en wacht op schriftelijke bevestiging uit Brussel dat het de kosten overneemt. En dus wachten we al vanaf vrijdag. Waarschijnlijk start het ruimen morgen pas. Ergerlijk, zo’n bureaucratie. En jammer van de 3 verloren dagen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.