Commentaar

225 x bekeken

Minder strenge regels (2)

Dinsdag 21:45 uur Ook in de Duitse deelstaat NoordrijnDuitsland zijn enkele versoepelingen doorgevoerd, met toestemming van Scofcah. Ik beken het maar eerlijk: ik liep vanmiddag op de VIV waar overigens weinig nieuws te zien was.

Daarna ging ik naar ons kantoor in Doetinchem en vergat in alle drukte aan het eind van de middag te bellen met de Scofcah-woordvoerder. Gelukkig heeft Kreis Borken een goede website, en die herinnerde me eraan dat Scofcah vergaderde. De site van de ISN heeft het persbericht van het Duitse landbouwministerie. Duidelijk is dat Scofcah het nog niet vertrouwt daar bij Borken. Er komen wel versoepelingen, maar die zijn dan ook hoognodig na een standstill van enkele weken tot bijna twee maanden.

In de toezichtsgebieden Borken II en III mag nog niets rond vervoer van varkens. Daaromheen ligt een nieuw, groot gebied (gebied 1a of sub-compartiment). Daar mogen vleesvarkens naar de slachterij na bloedonderzoek en als ze in de laatste 48 uur klinisch zijn onderzocht door de dierenarts. Ze mogen ook naar slachterijen buiten NRW, maar daar gelden wel strenge regels voor.

Afzet van biggen en fokmateriaal kan weer binnen dit het subcompartiment als er in de laatste 45 dagen geen dieren zijn aangevoerd. Aan die voorwaarde voldoen de meeste bedrijven, velen zitten immers al vast vanaf 3 april. Daarnaast moet bloed worden getapt en eenzelfde aantal dieren getemperatuurd door de dierenarts. Maar het betekent dus duidelijk verlichting op de vermeerderingsbedrijven.

Dan is er nog een gebied 1b, verder naar het westen en zuiden. Daar gelden dezelfde voorwaarden als in 1a, alleen is er voor vervoer van biggen of fokmateriaal geen bloedonderzoek nodig. In de rest van NRW gelden geen beperkingen meer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.