225 x bekeken

Amerikaanse faalangst

Japan is voor de Amerikaanse export van varkensvlees een hoeksteen. Al hebben de Amerikanen de laatste jaren met succes nieuwe afzetmarkten opengebroken, ze kunnen niet zonder de afzet in Japan.

Bijna 40 procent van hun uitgevoerde ‘pork’ komt daar terecht. Met angst en beven zien de Amerikanen dan ook 29 mei tegemoet, de datum waarop Japan nieuwe maximumwaarden vaststelt voor residuen in varkensvlees.
Niet dat ze verwachten er niet aan te kunnen voldoen, want volgens de belangenorganisatie van de varkenssector, de National Pork Board, is de huidige productie van varkensvlees in Amerika in dat opzicht goed genoeg. Waar ze meer mee zitten, is de onzekerheid over de intensiviteit waarmee de Japanners binnenkomende partijen straks gaan controleren, en bovenal: wat de gevolgen zijn als een zending varkensvlees niet geheel in de haak blijkt. De VS mogen al jaren geen rundvlees meer leveren aan Japan. In eerste instantie omdat bse was geconstateerd. Toen na twee jaar de grens weer openging, is vanwege één incorrecte levering waarin niet toegestaan materiaal (resten ruggengraat) was aangetroffen, de deur meteen weer potdicht gesmeten. Een commentator van de termijnmarkt Chicago wijst erop dat onverantwoordelijk gedrag van één individu dus een miljardenmarkt kan schaden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.