483 x bekeken 2 reacties

Wisselgeld van Vion

Het lijkt er sterk op dat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haar zin krijgt om de primaire sector niet te laten stoppen met enten tegen de Ziekte van Aujeszky.

Het lijkt er sterk op dat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haar zin krijgt om de primaire sector niet te laten stoppen met enten tegen de Ziekte van Aujeszky. Lees overigens in dit kader Vion in plaats van COV. Zij is Nederlands grootste slachterij en heeft een marktaandeel van ongeveer 70 procent. Het slachtconcern in Boxtel vindt de risico’s van een mogelijke herbesmetting voor de totale sector te groot.

Vion geeft in een berekening aan dat een herbesmetting met een Aujeszky-uitbraak de slachtsector duur komt te staan: €25 miljoen schade door grenssluitingen en exportbelemmeringen, vooral naar landen in het Verre Oosten. Van de schade is 10 miljoen voor zogenoemde offals (slachtbijproducten als darmen, magen, oren en poten) en 15 miljoen voor vlees.

Om de sector toch nog enig voordeel te geven van de jarenlange inspanningen en dus ook kosten, wil Vion wel instemmen met het stoppen met enten bij de vleesvarkens. Dat is geen optie volgens een rapport van de Animal Sciences Group. Het geeft alleen maar extra risico’s. Het is dus wisselgeld, wat niets opbrengt voor de primaire sector.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    a. kranenburg.

    Vion denk alleen maar aan zichzelf. Hoeveel geld is de sector al jaren lang kwijt aan enten en export- mogelijkheden of ziet Vion graag verlaging van de biggenprijzen zodat zij meer ruimte krijgen om hun kas te spekken? Risico hoort bij het ondernemen.

  • no-profile-image

    d.a.bretveld

    Waarom is er alleen een berekening van Vion van de schade en niet naar de kosten voor primaire sector voor het enten?

Of registreer je om te kunnen reageren.