226 x bekeken

Vion primeur met keuring

We worden in de varkenssector straks een nieuw gezegde rijker: kijken, niet snijden. Vion heeft in de vestiging Helmond zogeheten ‘ketenkeuring’ van de varkens ingevoerd.

In het kort komt het erop neer dat er aan de slachtbaan niet meer zo driftig in het karkas, met name de kop, gesneden wordt om te zien of er iets loos is. De nadruk ligt op visuele controle. Het scheelt, omdat in geval van besmetting met salmonella, die helaas bij nog heel veel varkens aanwezig is, veel minder verspreiding plaatsvindt.
Dat alles is te danken aan het simpele feit dat bloedmonsters van de varkens nu ook in de slachterij mogen worden genomen. Als je de resultaten daarvan maar lang genoeg bijhoudt, krijg je vanzelf een goede indruk van de gezondheidsstatus op de bedrijven waarvan je varkens koopt. Dat is ook in het belang van de consument, want waarom zou je alleen laten kijken naar de veewetziekten? Voor het Vion-concern is voedselveiligheid een van de strategische pijlers voor de toekomst.

Helmond is vestiging nummer één, zelfs Europees (!), maar dat gaat natuurlijk door. En zo wordt de door Vion gepredikte hechte band tussen boer en slachter nog weer belangrijker. Ditmaal zonder prijsmechanisme.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.