466 x bekeken 1 reactie

Aujeszky-entverbod scheelt primaire sector €13 miljoen

Een geweldige opsteker voor de primaire sector is de wijziging van de entplicht in een entverbod in de verordening Bestrijding ziekte van Aujeszky van het PVV.

Een geweldige opsteker voor de primaire sector is de wijziging van de entplicht in een entverbod in de verordening Bestrijding ziekte van Aujeszky van het PVV. Het scheelt de primaire sector €13 miljoen aan kosten. Per jaar is de varkenshouderij nu ongeveer €16 miljoen aan directe entkosten kwijt. Het voordeel is lager dan deze €16 miljoen, omdat na het stoppen met enten er wel een totaal bestrijdingsprogramma komt. Dat zal volgens het PVV ongeveer €3 miljoen per jaar gaan kosten.

Belangenbehartigers LTO en NVV, alsook de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) waren uitermate tevreden met de uitslag van de stemming. Dit ondanks het tegenstemmen van de twee vertegenwoordigers van de COV. De nieuwe verordening werd met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen. NVV-voorzitter Willie van Gemert probeerde nog wel even oude koeien uit de sloot te halen en enkele sneren richting de COV te maken, maar PVV-voorzitter Jos Ramekers kapte dit onmiddellijk af. Er lag een ontwerpverordening ter stemming en geen historie.

Een pluim richting de stuurgroep Ziekte van Aujeszky is op zijn plaats. De stuurgroep heeft weten te voorkomen dat het voorstel al ver van tevoren uitlekte.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Beste Martin, het ging in deze dicussie over feiten van de laatste maanden over gedrag van de COV. Ik heb mijn betoog zoals ik dat van tevoren had gemaakt gewoon gehouden. Ik zou het op prijs stellen om bij de feiten te blijven. m.vr.gr. Willie van Gemert

Of registreer je om te kunnen reageren.