314 x bekeken 1 reactie

Licht aan het eind van de tunnel

De Italiaanse markt voor biggen trekt aan, er gaan weer ouderwetse volumes grote koppels biggen naartoe.

Biggenexporteurs met contacten in Italië zien daar na een paar moeilijke jaren licht aan het einde der tunnel. De volumes die er per week heen gaan zijn ouderwets. De Italiaanse vleesvarkenshouders willen wel grote koppels, ze leggen er doorgaans de hele boel in eens op. All in- all out past bij de lange mesttijd en ze letten natuurlijk scherp op voorkoming van ziektedruk. Liefst hebben ze voor de productie van de echte zware varkens voor luxe vleeswaren ook nog eens partijen van uitsluitend borgen. De grote Nederlandse zeugenhouderijen kunnen die op het bedrijf zelf uitselecteren. Op de verzamelplaatsen gebeurt dat niet meer voor de Italiaanse markt.

En dan heb je nog de typische handel in de lopers, biggen van 50 tot 60 kilo. Ik heb ze per abuis wel eens ‘porchetta’ genoemd, maar dat zijn de speenvarkentjes voor de feestdagen. Nee, lopers heten in Italië ‘magroni’ (dus niet macaroni…).

Ze worden daar in het voorjaar in kleine partijtjes verdeeld en verkocht in vooral Zuid-Italië, voor de boeren en particulieren die achter het huis een paar varkens vetmesten. De periode voor de magroni start nu, hou de prijzen ervan maar eens in de gaten. De stijging gaat geleidelijk en loopt met de toename van het gewicht mee. Een niche-markt die soms een oplossing kan zijn voor overgeschoten biggen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    wim van vulpen

    Interessant nieuws, ga zo door.

Of registreer je om te kunnen reageren.