Commentaar

530 x bekeken 1 reactie

Opkoop op komst

Het gaat niet goed met het dioxine-incident. Het wordt een echte affaire. De ruim 200 geblokkeerde varkensbedrijven worden voorlopig nog niet vrijgegeven.

Proefslachtingen hebben uitgewezen dat de varkens op een bedrijf teveel dioxine bevatten. Daarnaast waren in alle 12 gevormde groepen van bedrijven waaruit dieren voor proefslachtingen zijn ingezonden verdachte uitslagen in de kalux-test. Vervolgonderzoek moet het dioxinegehalte aantonen.
Het vet van varkens van het sterk positieve bedrijf bevat 1,5 nanogram dioxine per kilo. Dat is de helft meer dan de norm. De VWA stelt hiervoor een nieuw protocol op. Dat kan betekenen zwaar afmesten van de betreffende varkens waardoor het dioxinegehalte tot onder de norm daalt.

De grootste afzetmarkt voor zeer zware varkens is Italië. Italiaanse importeurs eisen echter nu al garanties dat ze geen varkens geleverd krijgen van de geblokkeerde bedrijven. Daarom oppert COV-voorzitter Wim van Pelt voor de sterk positieve dieren eenzelfde aanpak als tijdens de MPA-affaire: gezamenlijke opkoop onder PVV-vlag. Daarover is wel snel overeenstemming te krijgen, want het aantal varkens is gering, en de schade is snel te verhalen op Tessenderlo Chemie. Die heeft al erkend dat hij schuldig is. Dat gaat dus heel wat makkelijker dan bij de MPA. Want daar is nog onduidelijk of Wyeth wel aansprakelijk is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    N. Boeijen

    De varkensprijzen zijn hierdoor weer gedaald, de vetleveranciers zijn weer een hoop vergif kwijt en wij varkensboeren krijgen een slecht imago en wij betalen ook het gelag. Ik heb vorige bijna 100 varkens geleverd en dit grapje (de prijsdaling) kost me 1.000 euro. Verkest bedankt!

Of registreer je om te kunnen reageren.