173 x bekeken 1 reactie

Gemist

De afgelopen dagen had ik het gevoel alsof ik op de tast de markt moest verkennen. Immers, was dankzij de Vion-bordesprijs de mist in varkensprijzenland net aan het optrekken of de dioxine-ellende gooit roet in het eten.

We schrijven donderdag 2 februari, 13.10 uur en nog steeds is er geen Vion-notering.
Mijn collega keek ook al wat glazig, bij het bestuderen van een Vion-onderzoek naar de opbrengst van vleesvarkens bij slachting in Duitsland. Daarover zijn de geleerden het immers doorlopend oneens. De boeren, vertegenwoordigd door ons aller NVV en de Duitse zusterorganisatie ISN, gaan uit van meeropbrengst in Duitsland. In 2005 circa 3 procent. Uit het Vion-onderzoek komt echter naar voren dat het zeker niet opgaat voor elk willekeurig varken. De gemiddelde kwaliteit knor scoort er na omrekening flink lager dan de NVV-ISN-PVE berekeningen aangeven die zich baseren op de Vereinigungspreis, in de wandeling ook wel ‘ZMP’ genoemd. Lees voor 'flink lager' 2 cent. Mindere kwaliteit komt nog eens 3 cent lager uit.

Bij export de vettere exemplaren uitsorteren voor transport naar Hongarije loont de moeite dus, maar ook oppassen voor de leveringscondities van de Duitse slachters en hun ‘Hauspreisen’.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mts. Roelen-Rops

    Dankzij de duidelijke prijszetting van Vion, de vorige week hoopte ik dat vion in de afgelopen week een wederom duidelijk signaal zou afgeven richting zowel varkenshouders alsmede de vleesafnemers. Wat schetst mijn verbazing, in plaats van het lef te hebben gewoon op maandag een roepprijs af te geven eventueel enkele centen eraf en daarmede een duidelijke bodem in het dioxineprobleem te leggen, pas op donderdag gelijk -10 en hiermee de markt voor enkele weken verpest te hebben . Vion is bedankt. Ik kies ervoor om na ongeveer 10 jaar levering van mijn varkens de komende tijd een andere partij te zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.