Commentaar

226 x bekeken

Gebak

Terwijl ik dit tik, vrijdagavond rond half tien, is de VWA voluit aan het bellen met geblokkeerde varkenshouders. Alle bedrijven worden vrijgegeven.

In totaal zijn van 12 bedrijven 7.600 varkens afgevoerd voor destructie. Op de andere bedrijven testten de varkens in de proefslachtingen ver onder de norm van 1,0 picogram dioxine per gram vet. Zaterdag rond negen uur gooit de VWA een persbericht in de ether. Er zijn dan geen risicovarkens meer in Nederland.

In België nog wel trouwens. Daar is nog geen besluit gevallen over opkoop. De bedrijven waar de varkens zwaarder dan 50 kilo geruimd zijn, krijgen een nieuw protocol opgelegd. Alle nu nog aanwezige varkens moeten minstens 110 kilo zijn bij het afleveren, zodat het dioxinegehalte ver onder de norm blijft. Ze zullen dus wat te zware varkens leveren, een kleine gewichtskorting moeten slikken. Dat is wel te verteren. De opkoopvergoeding is ruimhartig geweest, dat maakt veel goed. Beter een paar euro inleveren, dan slapeloze nachten. Daaraan komt nu een einde op de 112 bedrijven die vandaag nog geblokkeerd waren.
Mensen, neem er een borrel op en bestel dat gebak. Bouw een feestje.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.