189 x bekeken 4 reacties

Vliegende schotels

Varkenshouders, burgers en buitenlui, gegroet. Ik stop ermee.

Zo, het hoge woord is eruit. Na ruim 3,5 jaar de varkensmarkt te hebben gevolgd voor Boerderij (en www.boerderij.nl niet te vergeten!) stap ik over naar een van de andere redacties van Reed Business. U zult het moeten stellen zonder deze blog en zonder mijn analyses, maar daarin wordt ongetwijfeld snel voorzien door de redactie, die ik bij mijn aantreden in mei 2003 al herkende als zeer professioneel en slagvaardig.
Nooit zal ik nog een varken of big kunnen zien, een plakje ham of karbonade kunnen eten, zonder terug te denken aan deze enerverende bedrijfstak. Met veel plezier, welteverstaan. Voor een journalist is de varkenshouderij ideaal, want er is altijd wel ergens trammelant, beweging, vooruitgang, vul in wat deze week van toepassing is. De branche leeft en is niet te beroerd om waar nodig luidkeels aan te geven wat haar beweegt.

Als niet-agrariër kon ik de ontwikkelingen van de zijlijn gadeslaan. Dat klinkt afstandelijk, klinisch haast, maar om de boer van objectief marktnieuws te voorzien moet dat ook wel, hij/zij heeft er niets aan om naar de mond gepraat te worden.

Wat me het meest opgevallen is in deze jaren? Ieder streeft naar optimale transparantie, maar de rookgordijnen waren niet van de lucht. Dat komt door het onvermijdelijke drie partijensysteem in de varkensmarkt, van boer-handelaar-slachter. Boer en slachter zijn als het ware tot elkaar veroordeeld. Hun relatie is als een huwelijk dat geregeld op de klippen dreigt te lopen, maar dan nog net gered kan worden door de bemiddelaar/therapeut, de veehandelaar. Deze moet overigens op zijn beurt ook geregeld bukken om rondvliegend serviesgoed te ontwijken…

Ik wens u nog vele jaren van transparant ‘huwelijksgeluk’, met flinke pieken en kleine dalen in de varkenscyclus. En houd in de gaten: goede handel, dat is vooral ook een ander iets gunnen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees Oostrom

  Jack, wijs gesproken, vooral de laatste alinea. Ik wens je veel plezier en geluk in je nieuwe uitdaging.

 • no-profile-image

  varkensboertje

  Jack, Ik heb altijd met veel plezier je bijdragen gelezen. Achteraf opmerkelijk dat jij als buitenstaander snel de varkensmarkt wist te doorgronden tot in de kleine details. Ik vind het erg jammer dat je naar een andere redactie gaat. Het ga je goed!

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Jack, veel succes. Ik zal je bijdrage nog wel gaan missen.

 • no-profile-image

  Mieke Smets

  Jack bedankt voor de goede bijdragen, waarvoor sommige soms toch wel wat lef nodig was; ik las je stukken graag. Ik wil je veel succes wensen met je nieuwe job en hopelijk lezen of horen wij varkensboeren nog eens van je.

Of registreer je om te kunnen reageren.