251 x bekeken

Potje pokeren?

Rusland blijft ook volgend jaar gewoon EU-varkensvlees invoeren. Een aangekondigde importstop is ingetrokken.

En ja hoor, de Russen maken bekend dat ze er nog eens een nachtje over hebben geslapen en het EU-vlees toch maar binnen laten stromen. De grens gaat dus niet dicht per 1 januari, zoals ze herhaalde malen gedreigd hebben. Het verbaast me eerlijk gezegd niet. In de vleeshandel zal best met nervositeit gekeken zijn naar de berichtgeving hierover, want het liep dit jaar net zo lekker. Maar toen ik vorige week hoorde dat de Deense slachterijen er niet zo ongerust over waren dat hun leveringen aan Rusland in het gedrang zouden komen, was wat mij betreft de kou wel uit de lucht.

Zorgen voor wisselgeld

Het zou ook best gevolgen hebben gehad voor Rusland. De handel met de EU bestaat immers niet alleen uit vlees. Dit soort dreigingen valt dan ook onder de categorie blufpoker, creëren van wisselgeld voor ander handjeklap met de EU, bijvoorbeeld over gas of automobielen. Als er echte herrie is rond vlees, zoals met Brazilië in het voorjaar en Polen nu, gaat en blijft de grens echt potdicht tot het de heren in Moskou beter uitkomt. Bij de geluiden over ‘Russische grens dicht voor EU-vlees’ moet ik altijd denken aan de stakingen in de Duitse staalindustrie. Die beginnen namelijk altijd op vrijdagmiddag en zijn maandag, hooguit dinsdag weer voorbij. De vakbondsbonzen willen de achterban laten zien dat ze geen tandeloze tijgers zijn, de directies van de staalbedrijven willen niet onbenaderbaar overkomen. Het mag alleen niet te lang duren, want dan gaat het echt meer geld kosten dan alleen een gezellig weekeindje samen in een zakenhotel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.