208 x bekeken

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is

Mais komt schaarser beschikbaar voor Amerikaanse varkensboeren, wat hun voerkosten flink opkrikt. Productie van bio-ethanol geeft zo een flinke kater.

Het was niet eenvoudig te volgen voor een niet-voederexpert als ik, maar toch interessant, het online ‘webinar’ dat gisteravond werd georganiseerd door de Chicago Mercantile Exchange, de termijnmarkt van Chicago (zie ook mijn weblog van 4 oktober). Onderwerp was de invloed van de hausse in de ethanolproductie op de beschikbaarheid van voer voor vee. Om kort te gaan: die is aanzienlijk. Landbouweconoom dr. John Lawrence, van de Iowa State University, stelt dat de wat hij noemt bio-economie de agrarische sector enorm zal veranderen. Doordat geproduceerde grondstoffen aan huidige markten worden onttrokken, komen boeren, hun afnemers én hun leveranciers voor strategische keuzes te staan.

Voer flink duurder

Op de middellange termijn zijn de effecten merkbaar. Mais wordt flink duurder. Denk aan een ruime verdubbeling van de prijs, omdat het dan nog rendabel is voor de ethanolproducent. Dat heeft dus ook een prijsverhogend effect op de totale voerkosten.

Het gaat hard, mede doordat de overheid de productie van bio-fuel stimuleert. Er staan in de VS nu 102 ethanolfabrieken, 32 zijn er in aanbouw en voor nog eens 127 productielocaties zijn plannen in gevorderd stadium.

Deze fabrieken leveren een belangrijk bijproduct: distillers’ grains with solubles. Het is in natte en droge vorm (DDGS dan wel WDGS) bruikbaar als eiwitrijk veevoer. Helaas is het voor de varkenshouderij minder geschikt dan voor rundveehouders. Het varken kan het veel beperkter opnemen en verteren. Verder kleven er risico’s aan in kwalitatieve zin (meer mycotoxinen bijvoorbeeld) en in verkrijgbaarheid.

Al met al zou volgens dr. Lawrence de prijsverhoging van de mais de kostprijs voor varkensproductie kunnen verhogen met bijna 9 cent per kilo levend gewicht. Tijd om bakens te verzetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.