237 x bekeken 1 reactie

Koorddanser

„Onze concurrenten zijn niet zozeer de Duitse slachterijen, maar de Deense", verklaarde Vion-bestuursvoorzitter Uwe Tillmann dit voorjaar (zie ook mijn weblog van 13 april), gevraagd of dochter Dumeco marktconforme prijzen betaalt.

Tillmann claimde dat desondanks, dankzij de inspanningen van het toenmalige Bestmeat, in 2004 de Nederlandse gemiddelde varkensopbrengstprijs 4 cent per kilo hoger is uitgekomen dan de Deense. Die bewering kon hij ook hard maken, met in de hand onder meer de doorlopende EU-prijzenvergelijking die de Duitse varkenshoudersbond ISN maakt. Nóg meer betalen dan de Denen zou echter onverstandig zijn, zei hij, om de concurrentiepositie op exportmarkten niet in gevaar te brengen.

Tijd voor een kleine evaluatie, zeker nu Dumeco de hand ferm op de knip lijkt te houden. Immers, Dumeco had vorige week een noodgedwongen correctie van de roepprijs, maar liet deze gisteren ongewijzigd in een periode met verwachte prijsstijging. En wat zien we? Uit de ISN-prijsvergelijking blijkt dat dit jaar de opbrengstprijs van de vleesvarkens in Nederland ten opzichte van Denemarken gemiddeld 7,4 cent per kilo hoger ligt. Dat was in 2004 over dezelfde periode 6,3 cent. Zoomen we even in op de roepprijzen van Danske Slagterier en Dumeco/HMG, vanaf begin maart, dan zit Dumeco er gemiddeld 6,3 cent boven. Dat is juist een kleiner prijsverschil.

Ten opzichte van Duitsland is de opbrengstprijs in Nederland ten opzichte van 2004 met iets meer dan een halve cent opgelopen naar gemiddeld 4 cent per kilo. Het prijsverschil tussen de Dumeco-roepprijs en de Duitse Nordwestpreis is iets meer opgelopen, met ongeveer 1 cent per kilo. Tillmann voegt dus de daad bij het woord. Daardoor voert hij met Dumeco wel een strijd op twee fronten. Hij mag niet te ver boven het Deense niveau uitkomen, want dan kan hij het schudden met de export naar markten buiten de EU, en ook niet te veel onder de Nordwestpreis hangen, want dan komt hij moeilijk aan voldoende varkens. Dat heeft veel weg van koorddansen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Miriam Fransen //15/02/2006

    Geachte heer Kwakman, Ik vind het leuk dat u vergelijkt met de Duitse ISN-prijsvergelijking, maar de basis voor deze prijsvergelijking van de ISN is niet de dumeco prijs incl. toeslagen. Mij lijkt de basis de beursprijs te zijn, maar of dit klopt weet ik niet zeker. Uit de prijsvergelijking van de NVV komt Dumeco voor 2004 4 ct / kg lager uit dan het gemiddelde van de in Nederland geleverde varkens. Tel daar het verschil van 3 ct bij op dat de in NL geleverde varkens minder opbrengen dan in Duitsland en dan zit je al op 7 ct. Het komt Vion wel goed uit dat ISN een vergelijking maakt, die een kleiner verschil weergeeft dan in werkelijkheid. Dat noem ik nog eens goedkoop scoren over de varkenshouder zijn rug. En menig varkenshouder die het slikt voor zoete koek en zegt dat het best wel mee valt. Vion moet zich schamen voor het feit dat ze de eigen producenten het vet in de soep niet gunt. En dat alles voor de rendementsdoelstelling van de ZLTO. En die doelstelling word wel gehaald, al beweert de ZLTO van niet. Met vriendelijke groeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.