206 x bekeken

Bienvenue, willkommen, velkommen!

Het loopt lekker met de aanvoer van vleesvarkens naar de slachterij.

Het aantal slachtingen is ten opzichte van vorig jaar mooi op peil en zelfs lichtjes toegenomen. Dat is eigenlijk ongehoord, want de export van vleesvarkens naar Duitsland is met een plus van om en nabij de 28 % ten opzichte van vorig jaar gegroeid als kool. Het tekort is niet alleen opgevuld met extra productie in Nederland, maar door import. Water naar de zee dragen dus. In feite kunnen slachters in Nederland zo hun prijs nog enigszins in de hand houden ten koste van collega's in zuidelijker regionen. Wat wil het geval? De slachterijen in Frankrijk zijn tamelijk eensgezind in het opvoeren van de druk op de producenten. Die pikken dat niet en zoeken dus in arren moede de levende export op. In juni heeft dat al eens geleid tot hevige confrontaties bij de Marché du Porc Breton. Zie het commentaar bij de MPB-vleesvarkensnotering van 23 juni.

Al met al komen er dit jaar heel wat Bretonse varkens deze kant uit. De rest van de immigranten komt uit Denemarken en...Duitsland. Hoe beter de Duitse slachterijen uitbetalen, hoe meer varkens er heen en weer gaan tussen de Bondsrepubliek en Holland. Past Vion hier een mechaniek van communicerende vaten toe?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.