105 x bekeken

Naast kwantiteit kwaliteit

De export van varkensvlees naar Japan is de afgelopen twee jaar nog weer doorgegroeid.

De markt vraagt erom, temeer daar rundvlees en kip schaarser en duurder is geworden door de problemen met BSE en vogelgriep.
Met al dat volumegeweld zouden we haast vergeten dat Japanners zeer kwaliteitsbewust zijn. Voor delicatessen worden er soms ongelooflijk hoge prijzen betaald. Denk daarbij aan vlees van de blauwvintonijn en de biefstuk van de beroemde Kobe-koeien.

In deze reeks schaart zich nu ook het Berkshirevarken. Het is een oud Engels ras, met kenmerkend vetter (!) en smakelijker, malser vlees. Het oogt donkerder en heeft niet zozeer extra vetrandjes, maar is mooi doormarmerd.

Op de Japanse markt heet het Kurobuta. Volgens een Amerikaanse groep varkenshouders die zich hebben specialiseerd in de Berkshire overtreft de vraag in Japan hun productie vele malen. Itadakimasu: smakelijk eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.