217 x bekeken

Verstoorde onrust

Hoe loopt de Japanse varkensvleesimport dit kwartaal zonder de 'safe guard', de extra importheffing waarmee Japan de eigen varkenshouderij mag beschermen tegen prijsbederf?

Dat is voor de varkensmarkt in de EU een belangrijke vraag, omdat varkensgrootmacht Denemarken zoveel vlees levert aan Japan. En wat Japan koopt, drukt niet op de eigen markt van de EU. In grote lijnen komt het erop neer dat de safe guard pas toegestaan is na een kwartaal waarin de Japanse import bijzonder stijgt. Hij geldt dan voor de drie kwartalen erna. Dat is in de afgelopen vier jaren steeds zo geweest, zodat de leveranciers van Japan hun afzet enorm zagen pieken in de periode april, mei, juni en ook juli, de maand waarin nog wordt geteld en gecontroleerd. Vorig jaar is echter de aanvoer noodgedwongen veel groter geweest dan normaal, als gevolg van stagnerende kip- en rundvleesaanvoer in Japan. De oorzaken daarvan, vogelgriep in Azië en de Amerikaanse BSE-problematiek, spelen nog steeds, maar minder urgent. Het ligt daarom niet voor de hand dat de recordimport van 2004 wordt overtroffen en Japan de safe guard weer mag instellen. De EU krijgt daardoor te maken met uitblijven van marktverstoring, waar ze onderhand aan gewend is! De afzet in Japan zal vlakker verlopen. Tot en met juli blijft er meer vlees in de EU. Daarna, vanaf augustus kan er juist meer varkensvlees naar Japan dan in vorige jaren. Dat zal even wennen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.