491 x bekeken

Bloedtappen aan de slachtlijn

De Nederlandse slachterijen kunnen hun leveranciers extra service bieden: bloedtappen van vleesvarkens aan de slachtlijn.

De varkenshouder hoeft bloedafname ter controle op blaasjesziekte, salmonella, Aujeszky, varkenspest en schurft niet meer op het eigen bedrijf te laten uitvoeren. Dat is een enorme vooruitgang, waarvoor jaren is gepleit in de bedrijfstak. Inmiddels hebben de grotere varkensslachterijen die service ook al ingevoerd, zonder belangrijke verschillen in de tarieven.

Wat me opvalt is dat Dumeco per geleverd koppel varkens maar twee bloedmonsters neemt. De anderen nemen de twaalf monsters die de boer per periode van vier maanden moet afstaan ineens. Een slimme zet van Dumeco, om in ieder geval verzekerd te zijn van zes leveringen? Nee, het is puur een technische zaak, verzekerde inkoopdirecteur Jan Bos me vanmiddag. De huidige werkwijze past het best in de productielijn. Dumeco werkt er wel aan om dit aan te passen. In groter verband is die extra binding met de leveranciers er wel. De Nederlandse slachterijen winnen zo weer een kleine slag in de strijd tegen de buitenlandse concurrentie. Totdat ook bloedtappen op een exportverzamelplaats wordt toegestaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.