264 x bekeken

Boekhouden en handelskennis

Wat wordt er nou eigenlijk verdiend aan onze varkens?

Dat vragen veel boeren zich af, zodat ze op alle mogelijke manieren proberen om achter de precieze opbrengstprijzen te komen. Kijk maar naar de initiatieven van de varkenshouders van de NVV , de Duitse ISN en, sinds kort, van de Belgische VeVa. Ze schreeuwen om 'transparantie'. In Amerika is het al niet anders, meldt de handelbeurs van Chicago. Daar zijn de slachters en vleesverwerkers verplicht om de prijzen door te geven die zijn betaald voor de levende varkens. Dat ligt vast in de 'Livestock Mandatory Reporting Act'. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA gaat nu aan het Congres vragen om een verscherping, op initiatief van veel boeren en een aantal vleesverwerkers. De USDA wil een verplichte opgave van de vleesverwerkers van de betaalde groothandelsprijzen voor deelstukken. Daaraan is beter te zien hoe de prijzen tot stand komen. In de VS gaat de varkenshandel namelijk steeds minder via dagelijkse onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.