218 x bekeken

Stank voor dank

Het leven is goed op het Brabantse land. Maar........

als het gaat om de Vlaamse provincie Brabant en je bent boer, in het bijzonder varkenshouder, dan denk je er sinds deze week beslist anders over.
Brussel (...) in de persoon van Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas, heeft beslist dat Vlaanderen voor de volle 100 procent als kwetsbaar gebied voor de mestwetgeving moet gelden. Een bitter gelag voor de boeren die juist hard meegewerkt hebben aan terugdringing van de mestproductie in de bakermat van het Piétrainvarken.

Ze krijgen nu geen versoepeling, maar zelfs aanzienlijk verzwaarde regelgeving betreffende hun nitraatproductie. Philip bijvoorbeeld, een van de Belgische boeren die ik nog wel eens spreek, gaat dit aan den lijve ondervinden. Hij ziet het somber in en vraagt zich al af of de varkenshouderij totaal verhuizen gaat naar de Oostbloklanden: „Binnen 15 jaar zijn wij de sukkelaars en worden wij tewerkgesteld door Oost-Europa.”

En op korte termijn? Hij voorziet een nieuwe saneringsronde in de toch al gedecimeerde Vlaamse varkenshouderij. Er zijn nog veel 50-plussers die nu de pijp aan Maarten zullen geven. Het zou me niet verbazen als de overblijvers in navolging van hun noordelijke collega’s in Nederland en Denemarken zich meer gaan richten op de zeugenhouderij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.