183 x bekeken

Eerst voeten vegen

Voor de vleesmarkt een bericht dat net zo goed een jaar geleden had kunnen komen, want in deze kwestie heeft Japan het aarzelen en tijdrekken tot een ware kunst verheven. En nog is de toelating gebonden aan strikte voorwaarden en beperkingen.

Amerika wordt behandeld als het vieze jongetje dat thuiskomt na een middag buiten spelen en van zijn moeder te horen krijgt: „Okee, je mag binnenkomen, maar eerst goed je voeten vegen en meteen handen wassen!"

Dat Japan het lang zonder Amerikaans rundvlees heeft moeten doen, heeft nogal gevolgen gehad. Australië deed goede zaken met levering van rundvlees, maar dat was niet voldoende. Althans een deel van de Japanse consumptie is verschoven naar varkensvlees. Stort nu de varkensvleesexport naar Japan ineen? Het wordt allicht iets minder, ook voor de EU, maar dat is een langdurig proces.

Daarbij speelt mee dat de Japanse consument helemaal niet zit te springen om weer Amerikaans rundvlees te gaan eten. Enquêtes geven aan dat circa 70 procent daar niet over piekert. Deskundigen schatten dat het tot zeker 2008 duurt voor de Amerikanen met hun beef weer op hetzelfde marktvolume zitten. Als het al ooit zo ver komt. En marktdeskundigen aan de termijnmarkt in Chicago zien zelfs dan een lichtpunt: toenemende export krikt de rundvleesprijs in de VS zelf op, en tegelijkertijd de varkensvleesprijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.