193 x bekeken

Gelijke monniken

Opvallend voernieuws uit Duitsland.

Ik las in een marktbericht van de Duitse bond van varkenshouders ISN dat het daar over krap een jaar uit kan zijn met het voeren van swill.
De EU verbiedt het voeren van varkens met voedingsresten, maar heeft voor Duitsland en Oostenrijk een uitzonderingsregel. Duitse varkenshouders kunnen daardoor hun varkens (bij-) voeren met voedselresten uit horeca en instellingenwereld. Dit overigens pas na sterilisatie en verdere bewerking tot een vloeibaar product, door professionele bedrijven.

De werkgroep 'Bescherming gezondheid van consumenten' - ingesteld door de verschillende deelstaten van de Bondsrepubliek - heeft zich uitgesproken tegen een verlenging van deze dispensatie die Brussel Duitsland heeft gegeven. Tot 31 oktober volgend jaar geldt deze al vaker onder vuur genomen regeling nog. De hoop van de boeren is nu gevestigd op de nieuwe minister van landbouw Seehofer. Ze zien swill voeren als duurzaam en milieuvriendelijk. Bij het mogelijke (waarschijnlijke?) verbod zijn ongeveer 6 miljoen vleesvarkensplaatsen betrokken.

De mengvoerindustrie, vermoed ik, zit al op het vinkentouw of, om in voertermen te blijven: als een bok op de haverkist. Het wordt er voor veel Duitse boeren na 31-10-2006 vast niet goedkoper op om vleesvarkens te houden. Het past wel in het in onze sector gehuldigde principe van ‘level playing field’. In goed Nederlands: gelijke monniken, gelijke kappen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.