312 x bekeken

Houden Denen dump vol?

Het gaat de laatste weken weer wat beter met de biggenprijs en met de biggenexport.

De prijsstijging in Spanje zal wat te maken hebben met de vraag naar slachtbiggen, een seizoensaangelegenheid, maar misschien ook wel met de Oost-Europese markt. De Spaanse klanten zullen moeten wennen aan andere kapers op de kust. Ze hebben minder invloed (lees: greep) op de prijs dan ze in andere jaren gewend waren.

De uitvoer naar Duitsland loopt lekker: 15 % meer dan vorig jaar. Maar daar klinken zorgelijke geluiden. Thomas Bröker, lid van de raad van advies van de boerenbond ISN, ziet de komende jaren ware lawines biggen uit Denemarken en Nederland op de Duitse markt afkomen.

Zeker als Nederland de hoogste status voor de ziekte van Aujeszky krijgt, wordt de druk op de Duitse vermeerderaar om topprestaties te leveren wel erg groot. Bröker verwacht dat de structuurwijziging in de Duitse varkenshouderij in de richting van meer vleesvarkensplaatsen ten koste van zeugenhouderij, dan versterkt doorzet. Hij vraagt zich overigens terecht wel af hoelang de Denen hun dumpbeleid nog kunnen volhouden. Die hebben op de keper beschouwd geen gunstiger productieomstandigheden dan Nederlanders en Duitsers, misschien zelfs nadelen. Bröker: ,,Sie kochen also auch nur mit Wasser".

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.