155 x bekeken

Beef-ban voordeel wankelt

Met meer dan gewone belangstelling volg ik op het moment de ontwikkelingen aan het rundvleesfront.

Niet dat er onvoldoende te horen valt over de varkens en biggen, hammen, buiken en wat dies meer zij, integendeel. Het heeft er juist mee te maken.

Frustratie en onderhand woede groeien in Amerika over de aanhoudende importstop van Japan voor Amerikaans rundvlees. Hoe vaak er in het afgelopen jaar al een aankondiging is geweest dat ‘nu de grenzen toch echt weer open gaan voor American beef’ is bijna niet bij te houden. En steeds weer schoven de Japanse autoriteiten de definitieve beslissing weer op de lange baan. In de States bemoeien nu zelfs senatoren zich ermee. Voor de varkenssector is dit belangrijk, want zodra Japan weer rundvlees uit Amerika toelaat, krijgt de varkensvleesimport juist een tik. Varkensvlees is in de 22 maanden die de rundvleesboycot duurt namelijk extra gevraagd door de Japanse voedingsbranche, als alternatief. En het wordt nog vervelender: als Japan door de knieën gaat volgt geheid ook Zuid-Korea, waar in grote lijnen dezelfde situatie heerst.

Het ziet er volgens Dow Jones News hoe dan ook serieus naar uit dat Nippon de ban opheft. De aandelen van Japanse fast food bedrijven met rundvleesgerechten zoals de populaire 'beef bowl' als specialiteit, zijn dan ook in waarde omhoog geschoten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.