Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Biggen niesen vaak bij luchtwegproblemen

Ruim 75% van de gespeende biggen met luchtwegproblemen hebben niesen als belangrijkste symptoom.

Dit meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde op basis van de online monitor van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Hoe vaak niesen voorkomt wordt mede bepaald door seizoensinvloeden. In de meeste gevallen gaan dierenartsen uit van een bacteriële infectie met onder meer Bordetella bronchiseptica en Mycoplasma spp, ook worden streptokokken als oorzaak genoemd.

Bij de Veekijker zijn vragen binnengekomen of endotoxinen een rol kunnen spelen bij niesen. Endotoxinen zijn stofjes die uit de celmembraam van bijvoorbeeld E. coli kunnen vrijkomen als de bacterie sterft. In klinische onderzoeken is alleen een verband tussen endotoxinen en klinische symptomen gevonden bij zeer zware belasting. Voor zover bekend is er geen onderzoek gedaan naar de relatie met niesklachten bij varkens.

Bacteriële infectie veroorzaakt 49% klachten

Luchtwegproblemen komen bij 39% van de bedrijfsbezoeken van dierenartsen bij gezondheidsproblemen. Volgens dierenartsen is Actinobacillis pleuropneumaniae de meest gediagnosticeerde ziekteverwekker. Dierenartsen schrijven 49% van de luchtwegklachten toe aan bacteriële infecties, 27% aan virale infecties en 7% aan omgevingsfactoren als stalklimaat, ammoniak of stof.

Beheer
WP Admin