Foto: Bert Jansen VarkensAchtergrond

Export varkensvlees EU groeit in eerste kwartaal

De Europese Unie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 1 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie op basis van Eurostat.

Dat is een groei van 7,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

China blijft belangrijkste afzetmarkt

China blijft verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor Europese varkensvleesexporteurs. Hoewel het verschil klein is, lag de export naar China in het eerste kwartaal iets onder het niveau van een jaar terug. In totaal ging van januari tot en met maart 398.876 ton varkensvlees naar China. Vorig jaar was dat nog 401.292 ton.

Groeiende uitvoer vlees naar Japan en Zuid-Korea

Die krimp richting China wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een groeiende uitvoer van vlees naar Japan en Zuid-Korea. De export naar deze landen groeide respectievelijk met 14,5% en 42,4% naar 104.085 en 73.897 ton. Ook Hongkong blijft met 96.972 ton (13,5% meer dan vorig jaar) een belangrijke afzetmarkt voor de EU.

Rol VS groeit

Waar de EU moeite heeft om zijn aandeel in de Chinese markt vast te houden, groeit de rol van de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal ging ruim 87.000 ton van de VS naar China, zo’n 10% meer dan een jaar terug. Daarmee blijven de Amerikanen nog wel altijd ver achter bij de Europese cijfers.

Beheer
WP Admin