Varkenshouderij

Achtergrond 5720 x bekeken 8 reacties

Vion straks deels uit boerenhanden

Vion heeft substantieel geld nodig om bestaande productielocaties verder te moderniseren en eventueel de capaciteit uit te breiden. ZLTO lijkt bereid een deel van de aandelen te verkopen.

Vleesbedrijf Vion gelooft te kunnen groeien in de export van rundvlees en varkensvlees naar Azië, waar China steeds meer koopt, en zet in op groei met concepten.

De kans dat Vion straks niet of niet helemaal in boerenhanden is, lijkt groot. De bekendmaking, zonder bedragen en deadlines, lijkt bedoeld om geesten rijp te maken. Als Vion een banklening zocht en verkoop van aandelen voor ZLTO geen optie was, zou het bedrijf de pers niet zoeken.

Vion nu eigendom van 16.000 boeren

Vion is nu volledig eigendom van NCB Ontwikkeling, een investeringsvehikel van boerenorganisatie ZLTO. Daarmee is de onderneming eigendom van 15.000 boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en zuidelijk Gelderland. Daarom rekende de Nationale Coöperatieve Raad het bedrijf jarenlang tot de grootste agrarische coöperaties van Nederland.

Spectaculaire overnames onder Van Doorn

Voor groei sprak Vion traditioneel banken aan. Rabobank financierde grotendeels de spectaculaire serie overnames die Vion deed onder topman Daan van Doorn. De vloedgolf van overnames liep op een deceptie uit en Vion raakte gebrouilleerd met huisbankier Rabobank.

Uiteindelijk stapte ’s lands grootste agrofinancier uit ’s lands grootste vleesverwerker. Het bedrijf ging schuldenvrij verder met een beperkte werkkapitaalsfinanciering.

Herkemij vertrok na 1 jaar

Michiel Herkemij, die leiding gaf aan onderdelen van FrieslandCampina, Heineken en Sara Lee werd aangetrokken om een nieuwe koers uit te zetten. Zijn analyse: er moet €200 miljoen bij om te investeren in modernisering en groei. Een bankfinanciering zat er niet in, dus moest het bedrijf volgens Herkemij splitsen of een deel van de aandelen verkopen.

ZLTO en een goed deel van de Raad van Commissarissen voelde hier niets voor, wat één van de redenen was waarom Herkemij al na een jaar vertrok.

Huidige topman heeft groot geld nodig

De huidige topman Francis Kint hield aanvankelijk vol dat het bedrijf - anders dan Herkemij oordeelde - geen groot geld nodig heeft. Nu lijkt de Vlaming toch tot een vergelijkbare analyse te komen.

Een beursgang lijkt niet waarschijnlijk. Het is de vraag hoe enthousiast beleggers zijn om geld te steken in een bedrijf met zo’n bewogen geschiedenis, lage marges en blijkbaar zonder de mogelijkheid investeringskapitaal bij banken op te halen. De op winst en de korte termijn gerichte cultuur die bij een beursnotering hoort, lijkt ook niet te passen bij het beleid van ZLTO.

Vion-topman Francis Kint</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Vion-topman Francis Kint

Foto: Koos Groenewold

Voorzitter van ZLTO Hans Huijbers heeft altijd volgehouden dat een gezond Vion essentieel is voor een gezonde Nederlandse varkenshouderij. Langjarige verbanden tussen boeren en slachterijen en loyaliteit zijn dus nodig voor duurzame groei. Met een beursgang verliest ZLTO zijn kleine beetje greep op de keten. Waarschijnlijk wil ZLTO niet alle aandelen kwijt.

Geld ophalen bij boeren is optie

Een andere optie is dat Vion geld bij de boeren wil ophalen. Hierbij geldt echter dat varkenshouders graag de handen vrijhouden om te leveren aan wie op een bepaald moment het meeste betaald. Het bedrag is voor leden van ZLTO of voor veel veehouders ondanks de prijzencrisis waarschijnlijk wel te behappen, maar het is sterk de vraag of de wil er is.

Aandelen verkopen meest realistisch

De meest voor de hand liggende optie is dus dat de aandelen of een deel ervan wordt verkocht. Binnen Europa is in het verleden wel interesse getoond, aldus een ingewijde, maar altijd in delen van het bedrijf. De grote spelers zijn de coöperaties Danish Crown en Westfleisch uit respectievelijk Denemarken en Duitsland, en het Duitse familiebedrijf Tönnies.

WH Group nam eerder de Amerikaanse varkensslachter Smithfield Foods over en wordt genoemd als mogelijke koper. Chinese interesse is niet vergezocht. Chinese bedrijven roerden zich de laatste jaren met de overnames van gewasbeschermingsconcerns Syngenta en Adama en de Rotterdamse graanhandelsreus Nidera. De Chinezen zoeken leveringszekerheid en knowhow. Het Chinese bedrijfsleven kan bij overnames vertrouwen op zachte leningen van staatsbanken.

Het is ook goed denkbaar dat private equity geld inbrengt, al liep een eerdere poging op niets uit. Partijen als CVC, 3G Capital en KKR hebben de afgelopen jaren wel geïnvesteerd in de agribusiness, maar dan vooral in bedrijven met sterke merken. Bedrijven ook die binnen afzienbare tijd met winst kunnen worden doorverkocht.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  verkoop alle aandelen maar aan de Chinese aan de boeren geld vragen is belachelijk als je kijkt wat ze al verkwanseld hebben

 • ........

  misschien willen de Chinezen RFC ook wel overnemen

 • Jan van het Zand

  Die ontwikkelingsgelden voor modernisering is in feite geld dat nodig is om achterstallig onderhoud te doen in de Vion bedrijven.
  Achterstallig onderhoud daar heeft Vion zich in misrekent. Het geld was er niet de bedrijven up-to-date te houden. En een veel groter bedrag zou nodig geweest zijn om Grampian up-to-date te maken. Dat is bij de aankoop van Grampian niet gezien of verzwegen door Daan van Doorn en Anton Vermeer, de commissarissen ook.
  Het verlies van Grampian liep de spuigaten uit. En zo is de bal aan het rollen gekomen. Liquiditeits tekorten liepen op en ook in de andere Vion bedrijven waren renovaties nodig maar niet verricht.
  Nu Grampian met zwaar verlies is verkocht, en de huisbankier de handdoek in de ring heeft gegooid, komt het achterstallig onderhoud van de vasteland vestigingen weer op het bordje. Dan zijn er ook investeringen nodig vanwege voortschrijdende inzichten en vanwege de marktontwikkelingen.
  Maar goed. Wie nu instapt kan wellicht in een over enkele jaren modern en assertief bedrijf ingestapt zijn dat financieel de toekomst aan kan en goede revenuen kan bieden.
  De vergelijking van Vion met RFC gaat volledig mank. RFC heeft nooit die problemen gekend die Vion kende. Het management van RFC en de besluitvorming bij RFC is veel beter georganiseerd en transparanter. Dat kan van Vion niet gezegd worden.

 • John*

  het geld wat ingezet had moeten worden voor onderhoud en renovatie is ingezet voor groei. Door het opkopen van bedrijven waar nog volop onderhoud en renovatie plaats moeten vinden wordt het probleem 2 keer zo groot.. Als VION nu schulden vrij is zou ik kiezen voor verder inkrimpen. en van de vrijgemaakte middelen 3 of 4 locaties helemaal opknappen, dan is er weer een gezonde basis om de concurrentie met van rooi en tonnies aan te gaan.

 • Jan Cees Bron

  John, in de markt wordt vaak vergeleken met Tönnies. Die doen het met een stuk of 5 locaties tegen Vion enkele tientallen. De bedrijven zijn natuurlijk niet 100 procent te vergelijken maar intern is bij Vion wel eens een optimum genoemd van 6 tot 8 locaties.

 • Jan Cees Bron

  Parel, de toenmalige directeur Dirk Kloosterboer - eigenlijk een tussenpaus - hield bij een interview vol dat Vion in het Verenigd Koninkrijk niet de grootste problemen had. De ergste pijn zat in Duitsland. Ben benieuwd wat ze gaan brengen in de komende maanden, want ze houden het nu summier. Worden onze geesten rijp gemaakt voor iets groots?

 • Jan van het Zand

  Jan Cees Bron ter overdenking. Het aantal vestigingen van Grampian in Groot-Brittannië bij de overname door Vion bedroeg volgens latere bekendmakingen maar liefst ruim meer dan 1.000.

 • c.putten

  mooie colum vandaag in de telegraaf over vion,gewoon de harde waarheid.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.