Varkenshouderij

Achtergrond 1496 x bekeken

Varkensmarkt komt maar niet van zijn plek

Ook nu de vakantieperiode voorbij is maken de varkensprijzen in Nederland en Duitsland een pas op de plaats. Net als in de afgelopen weken blijft de biggenhandel moeizaam.

De varkensmarkt lijkt nog in vakantiestemming, want er is maar weinig veranderd ten opzichte van vorige week. De Duitse slachterijen nemen de dieren graag op, terwijl het aanbod ondanks een lichte groei, nog altijd aan de krappe kant is. De vleeshandel trekt wel iets aan.

Vakantie is voorbij

Dat de vleeshandel iets aantrekt heeft te maken met het einde van de vakantie en de opstart van de vleesverwerkende industrie. Het iets ruimere aanbod aan slachtrijpe varkens zorgt er echter voor dat de noteringen nog niet omhoog kunnen. Dat de markt weinig ruimte biedt voor hogere prijzen blijkt ook uit de ontwikkeling van de varkensprijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs. Die bleef dinsdagmiddag stabiel op €1,72 per kilo geslacht gewicht.

Chinese contracten

Dat de Europese varkensmarkt in evenwicht is, vertaalt zich ook in de stabiele noteringen in de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Alleen Spanje en in het oosten van Europa gaan de prijzen wat omlaag. De Italianen blijven koploper met een kiloprijs van €1,987. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN nog altijd €1,491 per kilo.

In de Nederlandse varkensmarkt bleven de DCA Beursprijs en de notering van Vion op het niveau van vorige week staan. Vion ziet dat het aanbod aan slachtrijpe varkens iets toeneemt. De afzet van onderdelen uit het voorstuk van het varken, met name nekken, staat iets onder druk. Daarnaast merkt Vion op dat in China veel goedkoop Amerikaans varkensvlees op de markt komt. Hierdoor is het lastig om nieuwe contracten af te sluiten in het Zuid-Aziatische land.

Biggenmarkt stroef

Hoewel de DCA BestPigletPrice bleef staan op €45,50 per big, staat er toch wel wat druk op de biggenmarkt. Het beeld van de afgelopen weken is ook deze week zichtbaar.

Handelaren melden dat de afzet van biggen middels de vaste koppeling prima blijft doorlopen. De problemen komen vooral vanuit de vrije markt, waar de prijzen nu ook onder de €50,00 per big duiken. Het aanbod neemt wat toe, terwijl de vraag naar de biggen niet wild is. Dat zet de markt toch enigszins onder druk.

De export van biggen blijft moeizaam. Naar Spanje gaan maar weinig dieren en ook de vraag vanuit Oost-Europa valt tegen. Alleen naar Duitsland gaan nog volop biggen, al gebeurt een deel van deze uitvoer ook middels vaste koppelingen.

Vorige week leidde dit al tot een verlaging van de biggenprijs bij Vion. In Duitsland bleef de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo staan op €51,00 per big. De druk op de biggenprijzen blijft aanwezig, maar van een prijsval is geen sprake.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.