Varkenshouderij

Achtergrond 1936 x bekeken

Duitse varkensprijs levert 6 cent in

De Duitse varkensmarkt staat behoorlijk onder druk. Het aanbod slachtrijpe varkens is wat groter dan in de voorbije weken. Bovendien wordt komende maandag niet geslacht in Duitsland vanwege een feestdag.

De afzet van het varkensvlees blijft moeizaam. De Vereinigungspreis en de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland zakken met 6 cent naar €1,66 per kilo.

Varkenshouderijorganisatie ISN meldt dat de varkensmarkt op zijn kop is gezet door Danish Crown. Het concern dreigde deze week met een prijsverlaging tot €1,60 per kilo. Zo ver kwam het niet, maar het geeft wel aan dat het op dit moment alles behalve rustig is op de Duitse vleesvarkensmarkt.

Door de verlaging van 6 cent is de prijsstijging van 5 cent van twee weken terug weer tenietgedaan. Desondanks staan de noteringen in Duitsland nog altijd ruim boven het niveau van exact een jaar geleden. Toen hanteerden de slachterijen een varkensprijs van €1,42 per kilo. Pas in mei van dit jaar kwam de prijs weer boven dat niveau uit.

20.000 varkens meer geslacht

Het groeiende aanbod slachtrijpe varkens is terug te zien in de slachtcijfers die het Duitse landbouwministerie heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in week 38 een aantal van 988.009 varkens aan de haken is gehangen, zo’n 20.000 meer dan een week eerder. In week 19 (midden mei) werden voor het laatst zoveel varkens verwerkt door de Duitse slachthuizen.

Op de Nederlandse markt doet Compaxo ook een stapje terug. De slachterij uit Zevenaar verlaagt zijn varkensprijs met 2 cent en komt daarmee op €1,65 per kilo. Van Rooi Meat volgt deze ontwikkeling en hanteert ook €1,65 per kilo. Compaxo ziet dat het aanbod slachtrijpe varkens nu toch wat toeneemt. Daar staan nog altijd tegenvallende opbrengsten uit de vleeshandel tegenover.

Prognose: onzekere markt.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.