Varkenshouderij

Achtergrond 7843 x bekeken 17 reacties

Willie van Gemert: 'NVV komt het geld halen'

Het boek van de Aujeszky-claim kan dicht. Iedereen is gewaarschuwd die varkenshouders onrechtmatig geld wil afnemen, zegt oud-voorzitter Willie van Gemert. 'Dat laten we niet gebeuren.'

De Aujeszky-zaak van de NVV zit in de afrondingsfase. Van Gemert heeft donderdag 25 augustus het symbolische startsein gegeven van de finale uitbetaling door het NVV-spaarvarken aan diggelen te slaan, zodat het geld beschikbaar komt. Voormalig NVV-voorzitter Van Gemert stond aan de wieg van de procedure door 21 jaar geleden een zaak te starten tegen het toenmalige Landbouwschap. Hij wilde de in zijn ogen te veel betaalde entkosten om de ziekte van Aujeszky uit te bannen, terug hebben. De zaak is overgenomen door de NVV. In totaal maken 3.500 NVV-leden en voormalig-leden van de vakbond aanspraak op een uitkering, waarvan 200 gerechtigden nog niet in beeld zijn. Zij kunnen zich nog tot eind dit jaar melden. Van Gemert is een tevreden mens met deze afloop van de Aujeszky-zaak.

Wat doet dit met u?

“De voldoening overheerst. Het is het sluitstuk van een decennialange strijd, dat is wel apart. Aan de zaak zitten voor mij twee kanten: enerzijds ben ik blij dat het recht heeft gezegevierd. Anderzijds betreur ik het dat de varkenshouders zo lang hebben moeten wachten op de afwikkeling van de zaak. Dat doet het rechtsgevoel van mensen geen goed. Nederlands molens werken langzaam met dit soort zakelijke geschillen. Ik heb geen voorbeelden, maar sluit niet uit dat we aan het lijntje zijn gehouden. Maar het is nu klaar; we kunnen het boek echt sluiten.”

<em>Foto: Tamara Reijers</em>
Foto: Tamara Reijers

Hoe heeft u die jaren beleefd?

“Zolang de NVV-achterban de zaak steunde en bereid was te investeren in het proces is het niet moeilijk geweest om het vol te houden. Het is niet zo dat alle 3.000 NVV-leden de Aujeszky-zaak continu steunden. Dat is een utopie met zo’n grote club. Ik heb wel altijd voldoende draagvlak ervaren, meer dan 80%. Dat gaf mij de energie om door te gaan. Maar ik heb het echt niet alleen gedaan. Het is gelukt samen met de NVV. Met zijn allen kom je tot het beste resultaat.”

Heeft u ook twijfel gekend?

“Nee, totaal niet. Dat komt bij mij niet voor als ik ergens aan begin.”

Wat heeft de varkenssector aan deze overwinning?

“In de eerste plaats krijgen de varkenshouders te veel betaald geld terug, met de rente daarbij. Het is ook een waarschuwing aan andere partijen die op onwettige wijze met boerengeld ervandoor willen. Dat laten we niet gebeuren. Dan spannen we een rechtszaak aan. De NVV komt het geld halen. Dat heeft iedereen gezien na deze zaak.

Tenslotte is het mooi voor een sector die uit een crisis komt dat er geld is te verdelen. Het gaat voor enkele varkenshouders om een jaarinkomen. Dat is serieus geld.”

Zou u weer een soortgelijke zaak starten?

“Absoluut. Als het moet morgen nog. Wat mij betreft dan namens de Producenten Organisatie Varkenshouderij.”

Laatste reacties

 • boerderij12

  veel respect voor maar dat zoiets 21 jaar moet duren is toch niet normaal

 • John*

  dat zulke zaken zolang duren is ook de reden dat velen er niet aan beginnen.. maar uiteindelijk wel goed om te zien dat al dat geploeter beloond wordt!

 • porky01

  NVV en Willy van Gemert Gefeliciteerd. Eindelijk gerechtigheid. Het is gewoon van de zotte hoe de varkenshouderij hier is benadeeld en dwarsgezeten. Zo zie je maar weer hoe je je poot stijf moet houden om wat te bereiken. Maar dat was toen niet makkelijk met sceptische collegea.

 • Vhouder

  de nvv komt het geld halen houdt een flink deel voor zichzelf en verdeeld het restant

 • gjh

  en lto stond erbij en keek erna , nvv geweldig de aanhouder wint !

 • detelg1

  Onwijs veel respect voor Willy van Gemert. Hopelijk leren onze huidige en toekomstige leiders van de varkenshouderij hiervan. Geen woorden maar daden!!

 • Andre VW

  Prima werk Willy de aanhouder wint.
  Jammer dat de melkveehouder via stichting sis het niet gered hebben tegen de mega reus Bayer in de zaak IBR vervuild serum.

 • info@nvv.nl

  Vhouder heeft hier al vaker gesuggereerd dat NVV geld achter houdt. Dit is niet het geval. Met instemming van de NVV-leden is in 2013 een deel van de eerste Aujeszky-uitkering gereserveerd voor (toekomstige) juridische procedures en proceskosten. De NVV heeft daar open met de leden over gecommuniceerd. En de leden hebben akkoord gegeven om dit te doen. Dit keer gaat het hele bedrag van 11,5 miljoen euro naar de leden en oudleden. Ook dat is een besluit dat door de leden is genomen. Bij de NVV bepalen leden wat er gebeurt. Zoals het hoort. Of om met de woorden van Willie van Gemert te spreken: Wie betaalt, bepaalt. #Boeraanhetroer. Het zou prettig zijn als Vhouder op deze plek stopt met zijn insinuaties.

 • Vhouder

  als oud lid werd je niks gevraagd maar wel over je geld beslist

 • drikhend

  Vhouder Niet zeuren maar beuren of te vroeg lidmaatschap opgezegd, voordat deze zaak begon .Ben geen varkenshouder heb dus geen belang bij deze zaak . Maar als er niets was gedaan had niemand iets gekregen . Er moeten kosten gemaakt worden . Dat kan dan als er al iets uitbetaald is ingehouden worden . dit in overleg met de leden . Of uitbetalen en dan weer bij leden om geld gaan vragen . Ja zeg het maar hoe het had gemoeten beste Vhouder . Of leg eens duidelijk uit waar bij u werkelijk de pijn zit . Mij zou het niet uitmaken het resultaat is positief . Niet geschoten is altijd mis .

 • slutter

  Willem ........Bedankt voor je tomeloze inzet,gespeend van iedere vorm van inhaligheid,en nou verder in een vruchtbare samenwerking....

 • BW

  Vhouder, zo jammer dat je zo reageert. Ondernemers die helemaal niks aan deze zaak gedaan hebben, wel effe innen, en dan toch nog effe naschoppen. Het is bij sommige mensen NOOIT genoeg zullen we maar zeggen.

 • Vhouder

  voor de duidelijkheid ik ben een fan van de nvv en Wvg is mijn favorite nederlander alleen inhouden van geld wat bedoeld was voor boeren vind ik niet juist en heb dit altijd vanaf begin gezegd en voor mij is het nu af

 • drikhend

  Beste Vhouder ik snap door deze reactie van u niet waar bij u de pijn zit . Of dat je betaald aan deze rechtszaken door een inhouding of door dat alles uitbetaald wordt en dan weer een factuur naar de leden te sturen . En dus leden weer moeten betalen voor de vervolg rechtszaak . Het kost de leden geen cent meer . Waarschijnlijk was dan netto resultaat minder geweest . Factureren , vesturen ,controleren , administratie en wat er verder bij komt kost veel tijd en dus geld .Als er niets was gedaan geen kosten maar ook geen geld . Aangezien resultaat positief is, niet zeuren Vhouder . Het is heel normaal dat als er kosten zijn iedereen meebetaald die meedeelt in het resultaat . En je beurt nu geld als het ook op u betrekking heeft wat ik op maak uit uw reactie . Dan is naar mijn mening uw reactie op egoïsme gestoeld . Van dat is mijn geld en daar hebben ze af te blijven . Dan is mijn vraag als er niets was ingehouden bij de leden die zoals u reageren of denken . Maar alleen bij de leden die het goed vonden . Had u dan deze verdeling van dat geld uw deel natuurlijk ook willen beuren . Of van ik heb niet meebetaald nee dank u niet nodig ? .

 • Vhouder

  de rechtzaak kostte ongeveer 1,5 miljoen er is 4,6 miljoen ingehouden beste drikhend is toch wel een beetje teveel

 • drikhend

  Beste Vhouder Dit is inderdaad veel . Zou dan NVV sieren om openheid van zaken te geven waar dat geld gebleven is . Om zo geen gezeur meer te hebben . Maar nogmaals ik ben geen varkenshouder en dus wat dat betreft een buitenstaander . En weet het fijne er niet van . Maar als er niets was gedaan had u en de andere leden niets gekregen . Dus wat dat betreft positief . En de rest zal naar zekerheid ook wel een verklaring voor zijn .

 • info@nvv.nl

  Een deel van het geld is gereserveerd voor toekomstige rechtszaken, zodat we de belangen van leden kunnen blijven behartigen. Oók in de toekomst. En dat rechtszaken lonend kunnen zijn én nodig zijn, heeft deze zaak wel bewezen. De leden van de NVV hebben de reservering van het bedrag bepaald en goedgekeurd. En dit is uitgebreid gecommuniceerd destijds. En wie vragen heeft, kan altijd contact met ons opnemen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.