Varkenshouderij

Achtergrond 1599 x bekeken

Prijs varkensbrok gaat richting €24

De prijs voor varkensbrok stijgt de komende maanden richting €24 per 100 kilo. Dat verwacht veevoederadviesbureau Stigevo.

Het bureau baseert dit op basis van prijzen voor de grondstoffen op de termijnmarkten.

De grondstoffenmarkt wordt nog steeds gekenmerkt door grote onzekerheid. In de eerste plaats over de opbrengst en kwaliteit van de tarweoogst in de EU. De Franse oogst valt zwaar tegen en het ziet ernaar uit dat een groot deel uit voertarwe zal bestaan. In andere landen valt de oogst eveneens tegen.

15 miljoen ton zachte tarwe minder dan vorig jaar

Het komt erop neer dat de oogst van zachte tarwe in de Europese Unie met ongeveer 15 miljoen ton zal dalen ten opzichte van 2015. Dan volgt er de onzekerheid over de opbrengst en kwaliteit van zomergerst. De vooruitzichten voor de maisoogst in de EU lijken op dit moment goed, zodat hiervan een goede oogst kan worden verwacht.

Betere opbrengsten verwacht buiten EU

Buiten de EU zijn de vooruitzichten aanzienlijk beter. Zowel in de Verenigde Staten en Canada als in delen van Oost-Europa worden grote graanoogsten verwacht. Deze overtreffen eerdere schattingen. Met een aandeel van rond 70% zijn de granen de komende weken doorslaggevend voor de kostprijs van het voer.

Sojaschroot is nog steeds te duur en wordt vervangen door de combinatie raapschroot, zonnepitschroot en palmpitschilfers.

Prognose: prijs stijgt.


Of registreer je om te kunnen reageren.