Varkenshouderij

Achtergrond 2720 x bekeken

Varkensprijzen gaan voorlopig niet omhoog

Duitse varkensprijzen stabiliseren, terwijl bij de Nederlandse wat druk ontstaat. De biggenmarkt komt niet van zijn plek. De verwachting is dat dit de komende weken zo blijft.

De Duitse varkensmarkt is niet spannend deze week. De vraag naar en het aanbod aan slachtrijpe varkens zijn behoorlijk in balans. Handelaren melden dat de Duitse slachterijen de aangeboden varkens vlot opnemen. De verwachting is dat de varkensprijzen woensdagmiddag een nieuwe pas op de plaats zullen maken. Daarmee lijkt de markt nu echt in wat rustiger vaarwater te komen.

Er is nauwelijks sprake van druk op de prijzen. Mede door een nog altijd sterke export richting derde landen, voornamelijk in Zuidoost-Azië, loopt de afzet van varkensvleesproducten goed door.

Europese markt rustig

In heel Europa komt de varkensmarkt tot rust. De vakantieperiode zorgt voor een mindere vraag naar varkensvleesproducten en bij een nog altijd iets krapper aanbod stabiliseren de varkensprijzen in Europa. Het aanbod ligt onder het niveau van de afgelopen jaren. Vooral in de zuidelijke landen lopen de slachtgewichten wat terug, vanwege de hogere temperaturen. Toch komen vanuit slachterijen klachten dat de afzet van varkensvleesproducten onder de gemiddelde verkoopprijzen gebeurt.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN stabiliseren de noteringen. Alleen de varkensprijs in Italië maakt nog een flinke sprong. De notering gaat met 6 cent omhoog naar €1,803 per kilo geslacht gewicht. Daarmee zijn de Italianen gelijk koploper in Europa. Alleen de varkensprijs in Spanje komt met €1,75 per kilo nog in de buurt. In Nederland stabiliseert de prijs op €1,509 per kilo. Alleen vleesvarkenshouders in Ierland krijgen met €1,44 per kilo minder voor hun dieren.

In de Nederlandse markt verlaagde Vion maandag zijn varkensprijs met 2 cent naar €1,61 per kilo, waarmee de notering nu 27 cent boven exact een jaar geleden staat. Het vleesconcern uit Boxtel ziet dat de export naar derde landen moeizamer is door onder andere goedkoper vlees uit de Verenigde Staten. Daarnaast signaleert Vion dat het aanbod aan varkensvlees toeneemt op de Europese markt. Dat geeft een drukkend effect op de opbrengstprijzen voor verschillende vleesdelen.

Voor het weekend bleef de DCA Beursprijs nog wel stabiel op €1,59 per kilo. Een stijging van de varkensprijs bij Van Rooi of Compaxo lijkt dan ook niet aanstaande.

Biggenmarkt stabiliseert

Ook in de biggenmarkt is het voorlopig even over met prijsstijgingen. Het aanbod is voldoende. Het plaatsen van biggen middels vaste koppelingen loopt vlot door, al worden sommige wat later opgelegd. Vleesvarkens groeien wat minder snel bij de hogere temperaturen, waardoor ze langer blijven liggen in de stallen.

Waar de biggen via vaste koppelingen nog altijd prima worden afgenomen, is het op de vrije markt wat stroever. Zeker de export richting Oost-Europa blijft een moeizaam verhaal. Dieren worden wel geplaatst, maar tegen lagere prijzen.

De DCA BestPigletPrice kwam maandagavond niet van zijn plek en noteert €46 per big. In Duitsland heeft de Nord-Westprijs na twaalf prijsstijgingen achtereen een plafond bereikt. De notering voor biggen van 25 kilo stabiliseerde op €51 per big. De verwachting is dat de prijs ook deze week een pas op de plaats maakt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.