Varkenshouderij

Achtergrond 3852 x bekeken 1 reactielaatste update:27 jul 2016

Nieuw pr-initiatief varkens

Op zijn veertiende organiseerde Rick Houweling (19) zijn eerste open dag bij de boer. Volgend jaar met Pasen pakt hij het groter aan met een plattelandsevenement in Tilburg. Dan laat hij de boer naar de burger komen, in plaats van andersom.

Houweling kwam in aanraking met de landbouw door een vakantiebaantje en sindsdien voelt hij zich verbonden met de landbouw.

Via twitter zoek je betrokken varkenshouders, wat is je doel hiermee?

"Mijn tweet 'Op zoek naar betrokken varkenshouders die burgers graag meer laten zien over de varkenshouderij op unieke manier en niet in de stal' heeft al veel reacties opgeleverd vanuit de varkenssector. Met de stichting ‘Mogen Wij Wat Vragen Boer’ (MWWVB) waar ik voorzitter van ben willen we een verbindende factor zijn tussen boer en burger. Dit doe ik samen met een team van 7 vrijwilligers die allemaal uit de stad komen en in eerste instantie geen affiniteit hebben met de agrarische sector."

Je bent jong en niet van boerenafkomst, maar toch ben je zeer betrokken bij de landbouw, hoe komt dit?

"Een vakantiebaan bij een boer heeft mij met de landbouw in aanraking laten komen. Daarnaast vindt ik organiseren erg leuk en dan is de link gauw gelegd. Ik wil het echte verhaal laten zien van de boeren en niet alleen de eenzijdige verhalen van Wakker Dier en dergelijke organisaties."

Wat doet MWWVB allemaal?

"Als stichting organiseren we open dagen en willen we de burgers het echte verhaal van de boeren laten zien en horen. Dit jaar hadden we tijdens Pasen een Plattelandsbrunch georganiseerd in de voormalige werkplaatsen van de NS, de Koepelhal in Tilburg met allerlei activiteiten en foodtrucks. We hadden 300 bezoekers verwacht, maar er kwamen ruim 1.200 mensen op af. Volgend jaar willen we de activiteiten verder uitbreiden met onder andere een platform voor de varkenshouderij. Hiervoor zoek ik nog initiatieven die hieraan mee willen werken, op iedere denkbare manier."

Rick Houweling (19) in Tilburg wil het echte verhaal van de boer aan de burger laten zien. <br /><em>Foto: Bert Jansen</em>
Rick Houweling (19) in Tilburg wil het echte verhaal van de boer aan de burger laten zien. 
Foto: Bert Jansen

Wat verwacht je op het evenement?

"Zonder veel reclame te maken hadden we vorig jaar veel meer bezoekers dan verwacht. Dit jaar willen we het evenement uitbreiden en hiervoor verwachten we, als het mee zit, 3.000 bezoekers te trekken. Deze aantallen krijg je niet op een open dag. Het is dus ideaal voor de varkenssector om zich te profileren. Ik denk zelf aan een live verbinding met een varkensstal, bijvoorbeeld. Maar de precieze invulling moet nog komen."

De POV ondersteunt pr-activiteiten in varkenshouderij, weet je dat?

"Ja dat klopt, ik heb al een projectaanvraag gedaan bij de POV voor een open dag die we gaan organiseren. We gaan ook nog voor het plattelandsevenement tijdens Pasen 2017 een beroep doen op de POV. We zoeken niet alleen budget, maar ook hulp van varkenshouders die zich willen inzetten. De stichting Stap in de Stal heeft bijvoorbeeld heel veel promotiematerialen hiervoor, die kunnen we dan mooi uitdelen aan de bezoekers. We kunnen met dit evenement heel veel burgers in een keer bereiken om de sector te promoten."

Eén reactie

  • tewe

    super ! ! !!

Of registreer je om te kunnen reageren.