Varkenshouderij

Achtergrond 2800 x bekeken 2 reacties

'Wekensysteem kennen Vietnamezen niet'

Boerenzoon Rick van der Linden gaat Vietnamezen de nieuwste trends op varkensgebied bijbrengen. 'Door structuur aan te brengen op de bedrijven, verbeteren de resultaten al enorm.'

Veevoederbedrijf De Heus start deze maand met de bouw van een demobedrijf voor 400 zeugen en 800 vleesvarkens in Vietnam. Het streven is dat eind dit jaar de stal vol zit. Dit eerste Global Gap-gecertificeerde bedrijf in Vietnam gaat werken met eigen aanfok, vanaf de kernfokkerij. De biggen worden antibioticavrij opgefokt.

Met het demonstratiebedrijf wil De Heus varkenshouders daar, (eigen) lokale  adviseurs, overheden en ketenpartners laten zien hoe een modern bedrijf is georganiseerd. Boerenzoon Rick van der Linden gaat komende twee jaar het bedrijf leiden. Zijn vader heeft zeugen in Nederland en Duitsland.

Rick van der Linden: "Het is belangrijk dat Vietnamezen leren gestructureerd en planmatig te werken en vooruit te denken. Bijvoorbeeld bij de bouw van een stal."</p>
<p><em>Foto: Tamara Reijers</em>
Rick van der Linden: "Het is belangrijk dat Vietnamezen leren gestructureerd en planmatig te werken en vooruit te denken. Bijvoorbeeld bij de bouw van een stal."

Foto: Tamara Reijers

Een heel avontuur. Wat trekt je aan?

"Dit is voor mij een unieke kans om in twee jaar tijd veel te leren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de varkenshouderij in Vietnam. Vorig jaar heb ik mijn studie Strategisch management afgerond aan de universiteit van Tilburg. Ik ken het land, ben er wezen backpacken. Daarnaast heb ik ervaring met varkens en ben opgeleid om richting te geven aan bedrijven. Daarom biedt De Heus mij deze kans. Ik denk daar mijn draai te vinden. Op werkdagen ben ik met collega's en trainees op het demobedrijf in de Regio Vung Tau. In het weekend ga ik naar de grootste stad in Vietnam, Ho Chi Minhstad. Daar staat ons hoofdkantoor en werken veel collega's."

Wat wordt je taak?

"Die taak is tweeledig. Ik ben er verantwoordelijk voor dat het bedrijf technisch goed draait. In het tweede jaar willen we 28 biggen per zeug spenen. Grootste uitdaging is het varkens houden in het tropische klimaat. Daarnaast ga ik trainingen ontwikkelen en verzorgen voor de doelgroep. Het streven is dat na twee jaar het bedrijf draait en een Vietnamees mijn werk voortzet."

Zijn mensen ontvankelijk voor je boodschap?

"Ja, dat verwacht ik zeker. Ik ben twee keer in Vietnam geweest. Mensen staan open voor boodschappen van westerlingen. Ze blikken niet terug op wat is gebeurd in het verleden, maar willen vooruit. Vietnam heeft een enorm grote groep jonge, ambitieuze mensen. Ik denk dat de inrichting en werkwijze van het demobedrijf over 5 jaar hun intrede doen op private bedrijven in Vietnam. De kracht van het demobedrijf is dat we laten zien dat het echt kan, wat De Heus uitdraagt. Voorbeeld is een driewekensysteem. Dat kennen boeren daar niet."

Welke kennis is vooral nodig?

"Het is belangrijk dat Vietnamezen leren gestructureerd en planmatig te werken en vooruit te denken. Bijvoorbeeld bij de bouw van een stal. Werken met productiegroepen kennen de varkenshouders daar niet. Een berige zeug gaat direct onder de beer. Door structuur aan te brengen in de bedrijfsvoering, verbeteren de resultaten al enorm."

Laatste reacties

  • tewe

    Niet te veel laten leren daar ,ze kunnen het vlees gewoon hier kopen

  • husky

    DE Heus weet ook dat de beste tijd in Nederland geweest is , en om toch ieder jaar de miljoenen( lees dikke winsten) binnen te halen gaat men steeds verder van huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.