Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Prijsstijging varkensbrok op komst

De referentieprijzen van diverse varkensvoeders die Mijnvoer.nl aanbiedt, zijn afgelopen maanden gestegen.

Afmestvoer voor vleesvarkens werd sinds begin april €1,33 duurder per 100 kilo, exclusief btw. Zeugenbrok werd afgelopen 2 maanden 69 cent per 100 kilo duurder. Alle varkensvoeders bij Mijnvoer.nl werden duurder, ook het lacto- en biggenvoer. Mijnvoer.nl werkt met grondstofprijzen die korter op de dagprijs zitten dan bij de gangbare mengvoerbedrijven het geval is. Dat wordt zichtbaar bij een oplopende, maar ook bij een dalende markt.

Mengvoerfabrikanten voorzien prijsstijging volledig voer varkens

Niettemin voorzien mengvoerfabrikanten ook een prijsstijging van het volledig voer voor varkens. Sectormanager varkens van Agrifirm, Jeroen van Driel, vertelt dat Agrifirm al een prijsstijging heeft doorgevoerd en richting verdere prijsstijging gaan. De mengvoerprijzen reageren vertraagd op ontwikkeling van grondstofprijzen, omdat voerfabrikanten werken met historische prijzen, verklaart Van Driel.
Ook Huub Fransen, directeur van mengvoerfabrikant Fransen Gerrits, voorziet een prijsstijging van diverse varkensvoeders. Vooral de gestegen sojaprijs is de reden dat de mengvoerprijs gaat stijgen, verklaren Fransen en Van Driel. Van Driel: “In de afgelopen 2 maanden werd soja €100 per ton duurder.”

Graanprijs van invloed op varkensvoer

De prijs van graan was afgelopen maanden veel stabieler. De invloed van de graanprijs op de prijs van varkensvoer is groter dan van soja, omdat het aandeel granen in het voer groter is dan van eitwitbronnen, zoals soja. Wat de prijs van voergraan komende maanden doet, hangt voor een groot deel af van de oogst in Europa, verklaart Van Driel.

Beheer
WP Admin