Varkenshouderij

Achtergrond 2643 x bekeken

Krap aanbod biedt Duitse varkensprijs ruimte

De Duitse varkensmarkt blijft onverminderd positief. Het aanbod blijft krap en dat biedt ruimte voor een verdere prijsstijging. Een notering van €1,60 per kilo is niet ondenkbaar.

De varkensprijzen in Duitsland hebben in de voorbije weken flinke stappen gezet. In totaal kwam er al 29 cent bij sinds medio april. Het verschil met de noteringen van eind februari is zelfs 33 cent per kilo. En de prijzen kunnen deze week verder stijgen.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft heel erg krap in de Duitse markt. Net als in de voorbije weken kost het de slachterijen veel moeite om de haken vol te krijgen. Dat er weinig varkens zijn, blijkt ook uit de slachtaantallen van de afgelopen weken. Al vier weken achterelkaar worden minder dan een miljoen varkens geslacht.

Duitse vleeshandel moeizaam volgens slachthuizen

De vleeshandel in Duitsland wordt door de slachthuizen omschreven als moeizaam. De afzet van varkensvleesproducten loopt wel door, maar hogere prijzen worden niet of nauwelijks gemaakt. Dat geeft toch enige druk op de varkensprijzen. De export naar Zuidoost-Azië blijft sterk. Marktbureau AMI waarschuwt echter dat veel prijsafspraken op de exportmarkt voor een maand of twee zijn vastgesteld. Dat zou op een gegeven moment voor wat druk in de markt kunnen zorgen.

De afzet van varkensvleesproducten in Duitsland loopt wel door, maar hogere prijzen worden niet of nauwelijks gemaakt.

Teleporc naar €1,64

Voorlopig lijkt het erop dat de varkensprijs in Duitsland woensdag een nieuwe stap omhoog gaat maken. De ontwikkeling op de internetveiling van de varkensbeurs (Teleporc) voedt die verwachtingen. De gemiddelde prijs op de veiling van dinsdagmiddag ging met 1 cent omhoog naar €1,64 per kilo. Daarmee staat de prijs nu 7 cent boven de Vereinigungspreis en de varkensprijzen van de slachterijen.

Ook in Nederland meldingen van krap aanbod

In de Nederlandse markt wordt ook melding gemaakt van een krap aanbod. Dat zorgde voor een prijsstijging bij de DCA Beursprijs van 6 cent naar €1,52 per kilo. Maar net als hun Duitse collega's zien ook de Nederlandse slachthuizen dat de prijzen in de vleeshandel niet mee kunnen met de hogere varkensprijzen die in de voorbije weken zijn gevormd. Vion had zelfs meer tijd nodig om zijn varkensprijs vast te stellen.

Europese prijzen omhoog

Ondank de moeizame vleeshandel in Europa gaan in de meeste landen de varkensprijzen omhoog. Uit de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN blijkt dat alleen in Groot-Brittannië de notering voor vleesvarkens licht daalt. In de rest van Europa zijn stijgende varkensprijzen te zien. Spaanse varkenshouders krijgen met €1,657 per kilo in week 25 het meeste voor hun varkens.

Uit de ISN-vergelijking blijkt dat alleen in Groot-Brittannië de notering voor vleesvarkens licht daalt. In de rest van Europa zijn stijgende varkensprijzen te zien.

Aanbod Braziliaans varkensvlees slinkt

In de eerste vier maanden van dit jaar exporteerde de Europese Unie al 1,3 miljoen ton varkensvlees en de komende maanden kan de EU zelfs nog meer vlees afzetten, nu het aanbod aan varkensvlees vanuit Brazilië afneemt. Door droogte heeft het Zuid-Amerikaanse land een tekort aan mais voor binnenlands gebruik. De maisprijzen zijn fors gestegen en daarmee ook de kostprijs voor de vleesvarkenshouders. Zij leggen om die reden geen biggen op. Dit leidde al tot gesloten slachterijen omdat het aanbod aan varkens krap is. AMI verwacht dat de EU in het gat dat de Brazilianen achterlaten in China kan springen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.