Varkenshouderij

Achtergrond 4092 x bekeken

Aanbod varkens blijft krap in positieve markt

Na de forse stijging van de Nederlandse varkensprijzen vorige week, blijft de varkensmarkt positief gestemd. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is krap, de vleeshandel moeizaam.

De varkensmarkt heeft in de voorbije weken flinke stappen omhoog gezet. Door het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens bevond de markt zich in een opwaartse spiraal. Slachterijen hebben moeite om de haken vol te krijgen en moeten schuiven in hun slachtprogramma’s. Dat varkens naar voren worden gehaald is ook terug te zien in de slachtgewichten: in Nederland dook het gemiddelde gewicht onder de 94 kilo in week 24.

Rek Duitse varkensmarkt eruit

De verwachting is dat er niet veel rek meer in de Duitse varkensmarkt zit. Hoewel het aanbod aan slachtrijpe varkens aan de krappe kant blijft, zien slachthuizen in zowel Duitsland als Nederland dat ze de verhogingen van de varkensprijzen niet één-op-één terug kunnen halen uit de vleeshandel. Mocht het weer wat beter worden, dan kunnen de verkopen van verse varkensvleesproducten een impuls krijgen.

Een echte verbetering van het weer is niet in aantocht. Zeker in Nederland worden de komende tijd geen zomerse temperaturen verwacht. Hierdoor moet grillvlees dat bestemd is voor de retail de koelhuizen in, om in een later stadium de markt weer op te komen. Slachterijen zien dat de vraag naar verse varkensvleesproducten dan ook niet al te groot is. De exportmolen naar Zuidoost-Azië blijft echter op volle toeren doordraaien en dat biedt de markt enigszins verlichting.

Spaanse prijs stijgt naar €1,695

In heel Europa zijn stijgende varkensprijzen te zien. Net als in Nederland en Duitsland is ook in de rest het continent sprake van een zeer krap aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens. De varkensprijs in Spanje steeg in de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN met 3,8 cent naar €1,695 per kilo. Dat is het hoogste niveau van Europa. Volgens ISN krijgen Nederlandse vleesvarkenshouders nu €1,491 per kilo.

Biggenprijs stijgt

De biggenmarkt profiteert nog altijd van de verbetering in de varkensmarkt. Door de hogere varkensprijzen gaan ook de noteringen voor de biggen omhoog. Het aanbod aan biggen is voldoende en er hangen wat biggen boven de markt.

Handelaren zien dat het plaatsen van biggen middels vaste koppelingen vlot doorloopt. Door een hoger rendement is de wil om stallen vol te leggen weer wat toegenomen. Biggen die overblijven kunnen echter wat minder vlot aan de man worden gebracht. Zeker op de exportmarkt richting Polen en Zuid-Europa is het plaatsen van biggen in kleine koppels moeilijk.

De DCA BestPigletPrice ging maandagavond met 1 euro omhoog naar €45,50 per big. In de Duitse markt ging de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo ook met 1 euro naar boven. Daarmee staat deze notering nu op €49,00 per big. Elders in Europa gaan de biggenprijzen, gevoed door de hogere varkensprijzen, ook verder omhoog.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

Of registreer je om te kunnen reageren.