Varkenshouderij

Achtergrond 5269 x bekeken 3 reacties

Varkensmarkt maakt zich op voor prijsstijging

De ontwikkelingen op de internetveiling in Duitsland biedt hoop op een hogere varkensprijs. Het aanbod aan vleesvarkens is krap, de vraag naar vlees stijgt.

De varkensmarkt kijkt weer naar boven. In Duitsland gingen de varkensprijzen vorige week met 3 cent omhoog. Het krappe aanbod en een verbeterende handel in varkensvlees trekken de markt uit het slop. De verwachting is dat de varkensprijzen woensdag een nieuwe stijging laten zien.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft aan de krappe kant in de Duitse markt. Slachterijen speuren de markt af naar de dieren om de haken vol te krijgen. Volgens varkenshouderijorganisatie ISN gaat de Vereinigungspreis woensdag verder omhoog. De vleeshandel trekt aan. Niet alleen de export naar China, maar ook de afzet binnen Europa toont verbetering.

Dat de Duitse varkensmarkt er goed op staat bleek dinsdagmiddag op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). De gemiddelde prijs op die veiling steeg met 6 cent naar €1,42 per kilo. Bovendien werden alle 2.235 aangeboden varkens verkocht. Een signaal dat de slachterijen de varkens maar wat graag willen hebben.

Meer vraag naar vlees

De gunstige weersverwachtingen en het langere weekend vanwege Hemelvaartsdag zorgen voor een grotere vraag naar varkensvlees. De barbecue wordt met het zicht op het betere weer aan het einde van de week weer uit de schuur gehaald. De vraag naar vers varkensvlees stijgt. Ook de vleeshandel in Nederland profiteert van het warmere weer.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd aan de ruime kant in Nederland. Door Koningsdag viel vorige week een slachtdag weg en deze week wordt er op Hemelvaartsdag niet geslacht. Daardoor hebben slachterijen te maken met volle slachtprogramma's. Ook valt er over anderhalve week een dag weg vanwege Tweede Pinksterdag.

Europese prijs stijgt

De verbetering van de varkensmarkt is niet alleen in Duitsland en Nederland zichtbaar. Ook in de rest van de Europa maakt de markt een opwaartse beweging. Deze positieve ontwikkeling is grotendeels te danken aan de groeiende export naar China. In het eerste kwartaal importeerde het Aziatische land 92,% meer varkensvlees uit de EU als een jaar terug, 209.200 ton.

Dat de Europese markt verbetert, is ook terug te zien in de verschillende varkensprijzen. In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN zijn alleen maar stijgende noteringen te zien. Alleen in Denemarken is een iets lagere varkensprijs te zien. Britse varkenshouders krijgen met omgerekend €1,381 het meeste per kilo geslacht gewicht.

Biggenmarkt blijft staan

De biggenmarkt profiteert voorlopig niet van de aantrekkende varkensmarkt. Nog niet, want als de stijging van de varkensprijzen doorzet, kunnen ook de biggenprijzen weer omhoog. Het aanbod aan biggen ligt op een normaal niveau, maar door een tegenvallende vraag staan de prijzen al enige tijd onder druk.

De export van de biggen blijft stroef. Net als in de voorbije weken is de vraag vanuit exportmarkten als Spanje en Oost-Europa erg tam. Dit helpt de biggenmarkt niet. De vraag vanuit de Nederlandse varkenshouderij komt vanwege de tegenvallende opbrengsten nog niet van de grond.

De biggenprijzen blijven vooralsnog stabiel. De DCA BestPigletPrice blijft staan op €39,50 per big en de Duitse Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo staat nog altijd op €43,00 per big. Als de varkensmarkt verder aantrekt, en dat is de verwachting, dan biedt dat ook ruimte voor een hogere biggenprijs.

Laatste reacties

  • exvarkensboer1

    Heren varkenshouders, eindelijk gaan jullie goud verdienen.

  • chila

    Duitsland vorige week + 4 ct !!

  • Zandboertje

    Dat is dan ook de sector die ik dat het meest gun. Piepen minimaal als het beroerd gaat, kunnen melkveehouders nog erg veel van leren

Of registreer je om te kunnen reageren.