Varkenshouderij

Achtergrond 9510 x bekeken 2 reacties

Varkenscrisis krijgt Overeem niet klein

Hoge schulden en lage varkensprijzen noopten Jan Overeem zijn bedrijf te verkopen. Hij wil nu het taboe rond bedrijfsbeëindiging doorbreken.

Sinds 21 april is Jan Overeem officieel varkensboer-af; toen is zijn bedrijf verkocht. Door de crisis in de varkenssector zagen hij en zijn vrouw zich genoodzaakt hun bedrijf met 900 zeugen te beëindigen. Overeem heeft dus geen leuke tijd achter de rug. Desondanks blijft hij vriendelijk, opgewekt en optimistisch en ontloopt hij niemand.

Hij krijgt wel eens de vraag of hij een rol speelt of echt zo opgewekt is. Het laatste is het geval, benadrukt hijzelf en bevestigen mensen die hem goed kennen, zoals LTO-bestuurder Eric Douma.

Maar vooral krijgt de voormalig varkenshouder complimenten van ex-collega’s en mensen uit de varkenssector over de open wijze waarop hij praat over de min of meer gedwongen bedrijfsbeëindiging. Een bewuste keuze van de tegenwoordig in Putten woonachtige Overeem. “Ik wil af van het taboe rond bedrijfsbeëindiging en ik wil mijn ervaringen delen met collega’s.”

Slecht gevoel bij voorwaarden bank

De ex-varkenshouder huurt een boerderijtje waar zijn oud-tante tot voor kort zat. Daar mag hij in ieder geval 3 jaar wonen. De woning staat zo’n 50 meter van de doorgaande weg, verscholen achter struiken en hoge eikenbomen. Het is voorjaar en alle bomen zijn uitgelopen. De omgeving is daarom extra mooi.

Op 3 december besloten Overeem en zijn vrouw te stoppen met hun bedrijf. De bank stelde dusdanige voorwaarden om het bedrijf nog minimaal 3 maanden voort te zetten dat Overeem daar een slecht gevoel bij had. Ook zag hij het nut niet van alle eisen. Voorbeeld is wekelijks een liquiditeitsprognose. “Ik erken het belang van zo’n prognose, maar een maandelijkse update lijkt mij voldoende, in plaats van wekelijks.”

Het voormalige varkensbedrijf van Overeem in Nijkerk. Op 21 april is het bedrijf verkocht.</p>
<p><em>Foto: Ton Kastermans</em>
Het voormalige varkensbedrijf van Overeem in Nijkerk. Op 21 april is het bedrijf verkocht.

Foto: Ton Kastermans

Stoppen betekende een traject ingaan waarvan het einde ongewis is. Zoiets had Overeem nooit bij de hand gehad. De onderhandelingen die volgden met de bank waren soms op het scherpst van de snede, maar zijn uiteindelijk goed verlopen. De voormalige varkenshouder kreeg een budget om de schuld met zijn crediteuren af te wikkelen. Dat heeft hij zelf gedaan. 4 leveranciers hadden recht op een substantieel bedrag. Zij zijn akkoord gegaan met een deel van hun vordering, waarna de zaak is afgehandeld.

'Blijf open en transparant'

De bank bood hem een vaststellingsovereenkomst aan. De restschuld aan de bank is niet afgedaan, maar de financier onderneemt geen actie om het laatste geld te innen. Hooguit als Overeem nog eens de lotto wint, wat dus vrij onwaarschijnlijk is. Kwijtschelding wilde de bank niet geven. Dat betreurt Overeem. Dan zou het ‘boek’ echt dicht kunnen.

Lessen die Overeem wil delen met collega’s: probeer altijd open en transparant te zijn naar je zakenpartners, hoewel dat soms lastig is. Blijf in gesprek met elkaar. Verschuil je niet, blijf de telefoon beantwoorden en blijf correct handelen.

De openheid van Overeem is niet nieuw. In 2015 ging het financieel al moeizaam op het bedrijf. Zijn zakenpartners maar ook zijn familie waren daarvan op de hoogte. “Je familie hoeft echt niet alle details te weten. Maar ik vond het wel beter dat ze op de hoogte waren van het feit dat het financieel slecht ging. Dan komt het besluit om te stoppen voor hen niet uit het niets, met het risico op scheve gezichten. Dat zou zeker zo zijn als het wél om de ouderlijke boerderij ging.”

In 2008 flink geïnvesteerd

Een reeks van factoren leidde tot de bedrijfsstop. Overeem deed in 2008 een flinke spronginvestering. Hij verplaatste en bouwde nieuw voor de ‘huidige’ bedrijfsomvang. Door de mondiale financiële crisis halveerden de waarde van zijn oude woning en de bouwpercelen in ruil voor de gesloopte stallen. Zodoende kwam hij € 1 miljoen tekort op de begroting. Overeem: “Een gat dat niet te dichten is.” Over de extra financiering betaalde hij fors rente. Het prijsdal waar de sector al ruim een jaar in zit, deed hem uiteindelijk de das om.

Overeem verwijt niemand iets, ook zichzelf niet. Wel had hij graag een adviseur gehad die hem eerder had laten zien dat stoppen ook een optie is. “Dan was de schuld misschien kleiner geweest.”

De auto van Overeem is nog steeds dezelfde. Zijn passie voor de varkenshouderij is er ook nog steeds, getuige de sticker op zijn auto.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
De auto van Overeem is nog steeds dezelfde. Zijn passie voor de varkenshouderij is er ook nog steeds, getuige de sticker op zijn auto.

Foto: Koos Groenewold

Werken als adviseur, coach of trainer

Het voormalige bedrijf draait verder. Uitgezonderd één productiegroep zeugen is het met dieren en al verkocht. Overeem heeft de nieuwe eigenaar in het begin wegwijs gemaakt in de stallen. Het verzorgen van de varkens mist hij niet. Hoewel zijn slaap er nooit onder geleden heeft, is een flinke last van zijn schouders af. Overeem neemt een paar maanden om tot zichzelf te komen. Dan wil hij weer gaan werken. Het liefst als adviseur, coach of trainer. Maar eigenlijk staat hij voor alles open. Overeem: “Er is meer in het leven dan varkens houden.”

Laatste reacties

  • robert1

    Respect hoe deze man zijn verhaal durft te doen.

  • exvarkensboer1

    Durfde de overheid ook maar eens op deze manier haar verantwoordelijkheid te nemen en de sector te saneren.
    Maar dan ook echt saneren en dus minder dieren in NL géén mestoverschot meer. Géén domme mestverwerking meer. Minder stank en buren boeren burgers en buitenlui blij.

Of registreer je om te kunnen reageren.