Varkenshouderij

Achtergrond 4141 x bekeken 4 reacties

Frievar lanceert eigen zeugenlijn

Frievar groeit snel. Met de introductie van de eigen Friverdi-zeug zet het collectief van varkenshouders extra in op vleeskwaliteit en vitaliteit. "Weer een stap in de goede richting."

"De varkensmarkt verandert. Nederland is zijn kostprijsleiderschap verloren. Produceren voor de bulkmarkt wordt alsmaar moeilijker. We moeten waarde toevoegen aan ons product. Zo creëren we nieuwe kansen. Met onze eigen Friverdi-zeug zetten we als Frievar een volgende stap in de goede richting." Aan het woord is John Lorist. Hij is medeoprichter van Frievar, een collectief van varkenshouders dat het merkvlees Friberne produceert.

Frievar timmert behoorlijk aan de weg en groeit tegen de markt in. De lancering van een eigen zeugenlijn past bij de strategie van de ketenorganisatie, zo zegt Lorist. "We willen een verantwoord en lekker stukje vlees produceren. Nu we onze eigen Friverdi-zeug fokken, kunnen we in de fokkerij accenten leggen die bij onze productiedoelen aansluiten."

Bigoverleving en vleeskwaliteit

Bij het fokken van de Friverdi-zeug wordt de nadruk gelegd op bigoverleving, vitaliteit en vleeskwaliteit. Frievar streeft bij het fokken van de Friverdi-zeug naar een hoog grootbrengend vermogen, met minimaal 16 goedgeplaatste spenen. Lorist: "Biggensterfte is een hot item. Daar willen we graag wat aan doen. Veel levend geboren biggen is mooi, maar het gaat er uiteindelijk om hoeveel biggen je grootbrengt. Een boer heeft ook een hekel dode dieren."

De aandacht voor vleeskwaliteit is binnen de fokkerij steeds vaker in het geding, stelt Lorist. De ondernemer vindt dat er te veel wordt gefocust op efficiëntie en het drukken van de kosten. "Dat leidt uiteindelijk tot vlees van mindere kwaliteit in de schappen. Dat is funest. Wanneer een karbonaadje een keer niet smaakt, kiest een consument al snel voor een stukje rundvlees."

Frievar wil de vleeskwaliteit waarborgen door de fokdieren streng te selecteren op intermusculair vet en spier- en spekdikte. Dat gebeurt met technieken als de Life Muscle Scan. De Friverdi-zeug wordt door Frievar gefokt in samenwerking met Topigs Norsvin. "Dat is een van onze ketenpartners. Zonder de kennis en data van Topgis Norsvin hadden we dit niet kunnen realiseren", aldus Lorist.

Groeien tegen de markt in

Bij Frievar zijn 25 zeugen- en vleevarkensbedrijven aangesloten. Frievar heeft 6.000 zeugenplaatsen gesloten. Jaarlijks worden 150.000 vleesvarkens afgeleverd, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Lorist voorziet de komende jaren nogmaals een verdubbeling. "Ons varkensvlees is onderscheidend en wordt gevraagd", vertelt Lorist over het groeien tegen de markt in. "We produceren voor een vraaggestuurde markt. Dat zorgt voor afzetcontinuïteit."

Vleesvarkens op het bedrijf van John Lorist in het Friese Hemelum.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Vleesvarkens op het bedrijf van John Lorist in het Friese Hemelum.
Foto: Mark Pasveer

Exclusief voor Frievar-varkenshouders

De Friverdi-zeugen worden exclusief gefokt voor Frievar-varkenshouders. Dat gebeurt op de Hemelumer Hoeve in Hemelum (Friesland), de thuislocatie van Lorist. De ondernemer stopt hier gefaseerd met de kernfokkerij voor Topgis en gaat zich er volledig richten op de fokkerij van de Friverdi-zeug. Daarvoor worden geen dieren aangekocht.

Het kruisingsschema van de Topigs 20-zeug vormt de basis. De Friverdi-zeug is een combinatie van het Nederlands Landvarken van de Hemelumer Hoeve (N-lijn), de Yorkshire (Z-lijn) en het Noors Landvarken (Norsvin Landrace).

"We hebben hier 500 NL-zeugen. Daaruit hebben we 50 dieren geselecteerd, op basis van vitaliteit. Uit de fokgelten die daaruit voortkomen selecteren we 400 Friverdi-moeders. Daarbij is uniformiteit een belangrijk aandachtspunt. De beren van het Noorse landras zijn van nature mager. We selecteren ze op de hoeveelheid intermusculair vet", vertelt Lorist.

Beter technisch resultaat

De accenten die Frievar bij het fokken van de Friverdi-zeug legt, gaan volgens Lorist hand in hand met de gangbare productiedoelen van zeugen- en vleesvarkenshouders. "Met onze eigen zeugenlijn streven we naar de beste zeug voor de hele keten. Dat is ons primaire doel", aldus Lorist.

De ondernemer verwacht dat de strenge selectie van fokdieren zijn vruchten afwerpt. Voor vleesvarkens van Friverdi-zeugen voorziet hij een hogere groei, een lagere voederconversie, een hogere spierdikte en een lagere spekdikte. Het verwachte voordeel per afgeleverd vleesvarken loopt dan al snel op tot enkele euro's, verwacht Lorist.

In juli worden de eerste Friverdi-zeugen geboren. Frievar organiseert binnenkort daarom een 'poppeslok' (kraamfeest).

Laatste reacties

 • altijd mooi om zoiets te lezen
  veel succes

 • fam.andrebraam1

  Topigs 50 zeug voldoet al meerdere jaren aan deze eisen . Noors bloed erbij geeft waarschijnlijk een nog betere zeug .

 • Snel

  belangenverstrengeling van de voorzitter van TOPIGS of is hij niet tevreden over de ingezette koers van Topigs

 • BENHUR

  Waarom gebeurd deze ommezwaai nu???

  Is dit nu uit kracht of uit kramp?

Of registreer je om te kunnen reageren.