Varkenshouderij

Achtergrond 2510 x bekeken

Varkensprijs lijkt te stabiliseren ondanks stijgende Teleporc

De internetveiling van de Duitse varkensbeurs laat een stijgende prijs zien, maar de verwachting is dat de slachterijen hun prijzen gelijk houden.

De Duitse varkensmarkt is behoorlijk in balans. De varkensprijzen bleven vorige week stabiel op €1,28 per kilo geslacht gewicht. De verwachting is dat ook deze week de noteringen blijven staan op dit niveau of zelfs licht stijgen.

Voor het weekend gaf de ontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) hoop voor een verbetering van de varkensmarkt. De prijs ging vrijdag met 2 cent omhoog naar €1,34 per kilo. Op de veiling van dinsdagmiddag kwam daar nog eens een cent bij op. De gemiddelde prijs kwam uit op €1,35 per kilo.

Normaal gesproken staat de prijs op de Teleporc-veiling 3 tot 4 cent boven de Duitse Vereinigungspreis. Dat zou in de huidige marktsituatie een verhoging van zo'n 3 cent betekenen, maar de druk vanuit de slachterijen is groot. Zij willen de prijs liever niet verhogen. Vraag en aanbod liggen in Duitsland op een gelijk niveau. ISN gaat dan ook uit van een onveranderde varkensprijs in de Duitse markt.

Voldoende aanbod na wegvallen Hilckmann

Het aanbod aan slachtrijpe varkens in Nederland is voldoende. Door het wegvallen van Hilckmann een paar weken terug, hebben de Nederlandse slachterijen voldoende vleesvarkens beschikbaar. De vleeshandel loopt echter niet vlot binnen Europa en dat drukt op de prijzen. De export naar Azië loopt wel goed door, maar dit biedt geen ruimte voor een hogere varkensprijs.

De stabiele situatie zoals in Duitsland en Nederland is ook in de rest van Europa te zien. Uit de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN blijkt dat in de meeste landen de varkensprijzen niet van hun plek komen. De Nederlandse varkenshouders krijgen volgens de vergelijking van de varkenshouderijorganisatie nog altijd €1,168 per kilo.

Weinig verandering op biggenmarkt

Het beeld in de biggenmarkt verandert niet veel ten opzichte van de voorbij weken. Het aanbod ligt op een normaal niveau, maar handelaren geven aan dat het plaatsen van de biggen moeilijk is. De export naar Zuid- en Oost-Europa ligt op z'n gat. Het is wachten op hogere varkensprijzen, zodat bij de varkenshouder wat meer vertrouwen komt in het opleggen van biggen.

De stabiele marktsituatie is ook terug te zien in de verschillende biggennoteringen. De DCA BestPigletPrice komt niet van zijn plek. Deze notering bleef voor de tweede week op rij gelijk op €39,50 per big. In de Duitse markt, waar ook sprake is van een stabiele situatie, bleef de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo gelijk. Ook voor deze week wordt een onveranderde biggenprijs in Duitsland verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.